Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Разследваме приватизацията с... вуду- магия

Агентите от ДАНС ще се видят в същинско чудо, след като в сряда (12 февруари), главният прокурор Иван Гешев патетично им възложи да извършат пълна проверка на... целия приватизационен процес у нас. И, затънали до шията в язовирните афери, да поемат с пълен глас омайната за изстрадалия ни народ песен за бандитското раздържавяване.

Тя обаче със сигурност не може да се нарече нов хит в репертоара на нашенските „началници“. Този рефрен дълго звучеше и преди четири години (през 2016-а), когато лично премиерът Бойко Борисов поиска от ДАНС да изготви доклад за приватизацията у нас. И тогава обещанията се даваха като на циганска сватба.

Година по-късно същата песен запя и министърът на икономиката Емил Караниколов (бивш началник на Агенцията за приватизация). Той обаче стесни обхвата на премиерския ентусиазъм само до най-скандално известните сделки. И след този напън, резултатът беше нула.

В края на 2017-а  пък заваляха предложения за законови промени, които да премахнат давността за престъпления при приватизационни сделки. В крайна сметка до такива изобщо не се стигна. Така за всички стана ясно, че макар тази идея да е доста популярна, на практика е нереализируема. Първо - заради изтеклата давност, и второ - заради фактът, че в повечето случаи тези сделки са последвани от продажби на втори, трети или пети лица и няма законова формула, по която да се посегне върху придобитото от тях...

Да не говорим, че същата тази ДАНС, която сега отново ще се бъхти да разследва, още преди три години обяви, че наистина е бил направен опит за проверка. С уточнението, че са открити и нередности, но давността на тези сделки е изтекла и агенцията е с вързани ръце. Нещо повече - тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров съвсем откровено призна, че в подобни случаи прокуратурата също е безсилна.

Инак този тип напъни безспорно постигат някакъв  ефект. Нека не забравяме, че демонстрацията на робинхудовщина е изстреляла по върховете на управлението доста хора. Но краен резултат, какъвто хората си представят, едва ли ще има. Дори ако агентите на ДАНС включат в разследването и вуду магьосници.

Не че не би било справедливо. Още повече, че за хората едва ли ще е новина, че причината за този ход на събитията у нас до голяма степен се дължи на преплитането на множество  политически и икономически интереси през годините. Фактът, че 31 години след демократичните промени продължаваме да говорим за задкулисие, означава, че нищо не се е променило.

Ако проверяващите действително искат да се взрат по-внимателно  в нарушенията на приватизационните договори, нека започнат с „Булгартабак“. Както в. „БАНКЕРЪ“ отбеляза още преди година в публикацията си „Заупокойна молитва за българската тютюнева индустрия“, в този случай следприватизационният ангажимент на купувача е да запази основния предмет на дейност на дружеството в срок от десет години. Тоест - до 2021 г., която все още не е дошла!!!

И щом демонстрирате принципност, господин Гешев, ще проверите ли всички детайли по тази сделка?!  Или след време, за пореден път ще научим, че и тазгодишната антиприватизационна пара е отишла отново в свирката?

Facebook logo
Бъдете с нас и във