Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Разширяват се възможностите за туризъм и търговия с Беларус

"Убеден съм, че срещата ни е знакова и че днес ще поставим началото на едно добро взаимодействие и задълбочаване на връзките между Брестка област и област Стара Загора“. Това е заявил заместник-областният управител Стоян Стоянов на среща с делегация от Брестка област, ръководена от заместник-председателя на Бресткия областен изпълком Дмитрий Городецкий. 

В срещата е взела участие и заместник-министърът на туризма Мария Белколева, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Тя е изразила надежда, че срещите между беларуската и българската страна ще продължат. Вече са водени разговори за развитие на спортния туризъм и подготовка на белоруски спортисти в нашата страна. 

Дмитрий Городецкий е подчертал, че между Старозагорска и Брестка област има много общи неща. И двата региона се развиват динамично и са водещи по икономически показатели в своите държави. „Оптимист съм за бъдещото задълбочаването на отношенията между нашите две страни. Има голям потенциал както в икономическо отношение, така и по отношение на туризма и ние трябва да продължим да го развиваме“, е казал той. През последните години по над 70 000 тусти от тази страна са гостували у нас. Основните причини за спада са визови (отсъствието на постигната договореност между Беларус и ЕС по отношение на визите) и транспортни проблеми.

Городецкий е посочил като добър пример в тази посока сключеното вече споразумение между община Чирпан и една от градските общини на град Брест, където има голяма икономическа зона. Заместник-областният председател на Бреска област е бил впечатлен и от Розовата долина. 

Дмитрий Городецкий е участвал в първото издание на Международния икономически форум Чирпан 2021.

Белоруските гости са посетили селскостопански предприятия от региона и три промишлени предприятия в Казанлък. 

През миналата година стокообменът между България и Беларосу за пръв път е надхвърлил сто милиона щатски долара. В сравнение с 2019-а търговията през пандемичната 2020-а е нараснал с 14.5% до 106.4 млн. щ.долара. Износът се е увеличил с 11.4%, а вносът – с 19.8 на сто. Търговското салдо е положително за България през последните години.

Износът на България се състои главно от: медикаменти, текстилни материали, електрически акумулатори, плодове и други. Тези стоки заемат малко над 70% от общия износ за Беларус. Във вносната листа от тази страна водещи позиции заемат: пневматични гуми от каучук, плочи от дървесни влакна, резервни части и принадлежности за превозни средства, автомобилни превозни средства за транспорт на стоки и други.

Активните търговско-икономически връзки между Беларус и нашата страна се затрудняват от съществуващата сложна система на контрол и регулиране на стокообмена на Беларус, съдържаща лицензиране, квоти, особено сложна е регламентацията по отношение на износа на суровини, материали, горива и вноса на потребителски стоки.

България има потенциал да предложи на белоруската страна за износ стоки на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, изделия на електрониката, подемно-транспортни машини, смесени торове, кожени обувки, мъжка и дамска конфекция, металообработващи машини, ел. двигатели и генератори, керамични настилки и облицовки от емайл, санитарно оборудване от керамика и други.

Има възможности да се засилят двустранните търговско-икономическите връзки на ниво отделни фирми и използването на разнообразни форми на сътрудничество - изложби, панаири, бизнес-форуми, презентации, изграждането на бизнес центрове в двете страни и други.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във