Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РАЗШИРЯВАНЕТО НА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ ЩЕ ИМ ИЗЛЕЗЕ СОЛЕНО

Разгорещените дискусии дали да се въвежда, или не еднократна лицензионна такса при разширяването на дейността на далекосъобщителен оператор на практика завършиха с победа на държавата и загуба на МобилТел. В предпоследния и последния работен ден на 38-ото Народно събрание все пак се намери време промените в Закона за далекосъобщенията да минат на второ четене. Въпреки отчаяния отпор на депутати от опозицията при дебатите в Комисията по икономическа политика през март и в пленарната зала на 11 и 12 април, мнозинството одобри поправката в параграф II от закона. С нея се въвежда еднократна допълнителна лицензионна такса за операторите при разширяване на броя на използваните честоти.
Според основния опонент на изменението Гиньо Ганев, разширяването на дейност не бива да става с въвеждането на втори налог. От момента, в който се получи допълнителен лиценз или радиочестотен спектър, операторът започва да заплаща годишната си такса и липсва основание да заплаща втора, наречена допълнителна - заяви той от трибуната на парламента. Става дума за отпускането на допълнителни честоти. Тогава се заплаща допълнителна такса, опонира председателят на Икономическата комисия и вносител на законопроекта Никола Николов.
Другият вносител Иван Иванов заяви, че въвеждането на еднократната допълнителна такса съответства преди всичко на общите принципи за равнопоставено третиране на операторите в България, за насърчаване на конкуренцията и е в пълно съответствие с практиката на Европейския съюз. Иванов отбеляза също така, че таксата се приема и защото първият GSM-оператор у нас е получил лиценза си безплатно. Депутатът от опозицията Михаил Миков предложи да бъде взета еднократно такса на МобилТел заради безплатния лиценз, но да не се създава законова възможност администрацията да изисква нови лицензионни налози от операторите.
Известно е, че необходимост от увеличаване на честотите в момента изпитва именно МобилТел, чиито клиенти вече трудно се вместват в предлагания спектър. При посещението на новия собственик на компанията Лев Леваев в края на миналия месец в София се разбра, че за прелицензирането си до 2006 г. той ще трябва да плати такса от 4.5 млн. щ. долара. Сумата обаче нараства до 100 милиона, ако израелецът от руски произход поиска лиценз до 2009 г. и пожелае едновременно с това нови седем честоти, с които да изравни ресурса си с бъдещия конкурент от Космо Бългерия мобайл. Таксите са доста високи, изтъкна Леваев тогава. По думите му трима високопоставени мениджъри от Израел ще работят в МобилТел и ще са в постоянен контакт с Комисията по далекосъобщенията, за да преговарят за таксите.
Вероятно точно заради финикийските знаци около лицензирането се бави и фактическото решение на Министерския съвет да даде нов картбланш за работа на МобилТел. Първоначално бе заявено, че това ще стане в първата седмица на април, а на заседанието на кабинета в четвъртък бе съобщено, че прелицензирането ще се извърши на 19 април.
Вълнения при приемането на поправките в Закона за далекосъобщенията предизвика и включването на определение за всеобщопредлагана услуга. Чуха се обвинения, че вносителите се опитват да й вменят обхват, по-широк от този на европейското понятие юнивърсъл сървис. Накрая със сто гласа за, 49 против и 13 въздържал се измененията бяха приети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във