Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Разширяване по време на криза

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов (вдясно) отличи "БТЛ Индъстрийз" със сертификат за проекта е за изграждане на фабрика за производство на електронна медицинска апаратура в Пловдив.

Ковид-19 не плаши фирмите, които имат планове. Само през второто тримесечие две дузини компании - български и чуждестранни, обявиха проекти за разширяване на производството си. Някои от тях вече са завършени, по други се работи, а трети  тепърва ще бъдат  започнати. 

Макар и малка,  икономиката  у нас има значителни перспективи за растеж. И не са малко компаниите, които виждат своето място тук, включително  и като изходна точка за завладяване и на външни  пазари. 

Даже в кризата могат да се  открият  възможности за развитие. И  докато едни  анализират, някои компании вече са готови с планове за разширение или за поглъщане на конкуренти. Нормално е, когато  производствените мощности  се развиват, да се  търсят  най-ниските разходи. Евтината работа ръка и ниският данък печалба у нас бяха стръвта, която привлече тук доста инвеститори в последните години.

Инвестициите са важна тема за българската икономика, а  особено в този критичен момент - и за оцеляване, и за растеж.

Икономическата ситуация в Европа и в България, която се оформи  с развихрянето на пандемията от коронавирус, налага вземането на гъвкави и смели решения от мениджмънта  на всяка  компания, ако  тя  иска да остане на пазара. Предизвикателството, пред което  са изправени  и големите, и малките фирми  кара мениджърите да реагират  бързо и адекватно на всички промени.
В такава динамична среда  преструктурирането е повече от наложително. Някои фирми го правят като се сливат и  така  обединяват потенциала си. Други следвайки промените инвестират в ново оборудване и машини, за да разширят лидерската си позиция, или пък да се покажат на пазара с по-богата гама  от  изделия. Така че дългосрочната цел за много компании в момента е да увеличат стойността не само на бизнеса си, но и на качеството на изделията, които предлагат.

Законът за насърчаване на инвестициите също дава рамо на различни  фирми. Само преди седмица правителството одобри финансирането на публична общинска инфраструктура на основание на  този нормативен акт, във връзка с изпълнението на сертифициран инвестиционен проект на

"БТЛ Индъстрийз"

в Пловдив. Компанията, която вече над 20 години работи в Града под тепетата и е световен лидер в разработването, производството и търговията на електронна медицинска апаратура предвижда да разшири производството си и да  построи нова база тук. Инвестицията е в размер на 10.5 млн. лв. и разкрива 80 нови работни места. По план това съоръжение трябва да бъде завършено през 2021 г. и в него се планира да работят над 500 работници.

Предстои подписването на договори между Министерството на икономиката и дружеството, а също и между министерството и Община Пловдив за изграждане на инфраструктурата. След това Община Пловдив ще отпусне  1.02 млн.лв. за изграждане на заявената пътна инфраструктура, която ще подобри транспортната свързаност в района, където е разположено предприятието. Средствата ще са от бюджета на Министерството на икономиката за прилагане на финансови насърчителни мерки.

"BTL Industries" е третата по големина компания за производство на физиотерапевтична медицинска техника в света. Уредите й се продават в над 120 страни на шест континента. Производствената й база се намира в Пловдив,  разполага и с R&D център. Общият брой на служителите  й  надхвърля 300.

Други фирми растат  като разчитат на  собствени сили. Производителят нa pacтитeлни мacлa y нac

"Oливa" AД - Кнежа

купи cтapия зaвoд зa пpepaбoтĸa нa cлънчoглeд на "Калиакра" в Добрич. Сдeлĸaта е зa 2.3 млн. дoлapa. От 2007 гoдинa нacaм този завод нe paботи, използвали са се само cĸлaдoвeтe мy. Дeйнocттa му бeшe cпpянa cлeд като мeждyнapoднaтa ĸoмпaния в пpepaбoтĸaтa нa pacтитeлни мacлa Вungе пpидoби мapĸaтa и реши да измecти пpoизвoдcтвoтo с  мapĸaтa "Kaлиaĸpa" в Pyмъния, където  пазарът е по-голям.

"Олива" АД е един от най-значимите  производители на сурово и рафинирано слънчогледово масло в България. То  преработва  сезонно  също рапица в сурово рапично масло и рапичен шрот. Компанията оперира в момента  с  две маслодобивни инсталации в България. 

Плaнoвeтe нa дpyжecтвoтo предвиждат и  възoбнoвявaнe нa пpoизвoдcтвoтo в зaвoдa в Добрич. В ĸpaя нa юни cтaнaха известни и  плановете на "Oливa" дa yдвoи пpoизвoдcтвoтo cи и да yвeличи изнoca cи c инвecтиция oт нaд 175 млн. лeвa. Toгaвa се разбра, чe 35 млн. eвpo щe  ocигypи  Чepнoмopcĸaтa бaнĸa зa тъpгoвия и paзвитиe, a ocтaнaлaтa чacт от парите щe бъдe пpeдocтaвeнa oт гpyпa мeждyнapoдни бaнĸи c вoдeщ мeниджъp ВNР Раrіbаѕ Ѕuіѕѕе.

"Oливa" AД e чacт oт гpyпaтa нa "Билдĸoм", ĸoятo e втopият нaй-гoлям пpoизвoдитeл, работещ в aгpoбизнeca нa бългapcĸия пaзap. Нaд 80% oт пpoизвoдcтвoтo ѝ e зa изнoc.

Още една сделка в този сектор прави впечатление. Производителят на белен слънчоглед "Меджик флейм" е уведомил Комисията за защита на конкуренцията, че планира да придобие един от най-големите преработватели на селскостопанска продукция в страната  - "Клас олио" и свързаната с него "Кабакум груп - импорт експорт", което се занимава с износа на продуктите му. Според купувача, концентрацията може да окаже въздействие върху пазара на слънчогледово семе и екобрикети. Общият оборот на трите компании за 2018 г. е близо 170 млн. лева.

В момента "Клас олио", е един от най-големите производители на олио в страната и третата по големина и по приходи компания в област Добрич.  Фабриката й освен олио прави също добавки за биогорива и субпродукти. Приходите й идват от продажба на бутилирано олио. Около 60% от него е предназначено за вътрешния пазар, а останалото се изнася. Ръстът на приходите за 2018 г. се дължат на технологични подобрения в производството, както и на увеличен износ, отбелязват мениджърите й. През миналата година "Клас олио" откри нови производствени мощности за увеличаване на капацитета  като  инвестира  3 млн. лева. Собственик на компанията е Нермин Йълмаз.

Фирмата

"Козлодуй" ООД

продължава да  разширява дейността си в Бургас, като увеличи броя на своите служители до 125. Дружеството е българско, специализирано  е в строително-монтажните работи на машини и съоръжения, на съдове под налягане, метални конструкции, както и тръбопроводи в енергетиката и нефтохимическата промишленост.

През своята над 25-годишна история "Козлодуй" ООД е изпълнявала много проекти, свързани с цялостното обезпечаване на технологично оборудване. За да разшири дейността си, компанията закупи парцел в "Индустриален и логистичен парк - Бургас" АД с площ 10 000 кв. м, където изгради своето ново производствено хале, както и две административни сгради.

"Козлодуй" ООД реализира проекти и за чуждестранни компании. Изнася свои  изделия  към Германия, Франция, Австрия, Холандия, Италия и други страни. През последните години компанията отбелязва среден ръст на продажбите от 10 на сто. През първото полугодие на 2020-а обаче той е с 15% по-висок в сравнение със същия период на миналата година.

 


Министър Лъчезар Борисов връчи три сертификата за инвестиция клас "А"


Министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи три сертификата за инвестиция клас "А" по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност близо 70 млн. лв. и разкриване на 340 нови работни места.

"Солвей соди“ АД получи сертификат за своята инвестиция, свързан с изграждане на инсталация, производство, опаковане и съхранение на продукция.

Фирма "Ди Би Карго България" ЕООД бе отличена за проекта си "Диверсификация на съществуващо предприятие", който ще се изгради в  Карлово.

Сертификат клас А бе връчен и на IT компанията "Скейл Фокус" за инвестиционния й проект "Растеж на ФОКУС".

Facebook logo
Бъдете с нас и във