Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РАЗРАБОТВАТ СЕ ДОСИЕТА ЗА ТРАНСПОРТНИТЕ КОНЦЕСИИ

Пристанище Варна - запад ще бъде дадено на концесия чрез търг, в който ще може да участва всеки. Това заяви на 12 май шефът на Пристанищна администрация Пейчо Манолов. Преди около месец компаниите от холдинга Солвей поискаха да получат порта по право, с аргумента че обработват 80% от всички товари, които преминават през него.
В транспортното министерство са обсъждани и други възможности за партньорство между държавата и частния сектор. Една от тях е била създаване на смесено дружество, в което да влязат всички фирми, товарещи и разтоварващи във Варна - запад, като държавата продължи да е оператор на инфраструктурата. При желание в него би могла да се включи и община Варна. За осъществяването на тази идея обаче има само една, но доста съществена пречка. Според Закона за концесиите единствената възможност за публично-частно партньорство е именно концесията.
Експертите на ведомството разработват и специална хронография за всеки концесионен проект в транспорта. В досието подробно са разписани какви ще са всички стъпки и срокове от обявяването на процедурата до окончателното подписване на договора. Ако отдаването например на Летище Русе започне на 16 май тази година, на 15 март 2007-а може да бъде сключен окончателният контракт, обясни министър Петър Мутафчиев. Естествено, представените разчети са възможни само ако няма участници, които да обжалват евентуалните решения пред Върховния административен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във