Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Разработват 12 винено-кулинарни дестинации

Ще бъдат разработени 12 винено-кулинарни дестинации и предложени за обществено обсъждане с всички заинтересовани страни – хотелиери, туроператори, производители на вино и храни, общини.

Министерство на земеделието обеща  да подкрепи усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти. Страната ни е вписала в европейския регистър две защитени географски указания – „Горнооряховски суджук” и „Българско розово масло”. В европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер са вписани още „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”,  „Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда”.   

България има регистрирани на европейско ниво и 54 вина със защитени наименования. Това ни подрежда на осмо място в ЕС по продукти със защитени наименования.

През последните години са изградени значителен  брой  винарни с места за дегустации и отсядане. Много от тях са разположени в близост до популярни туристически забележителности, съчетани със съответната туристическа инфраструктура, което позволява пакетирането им в общ туристически продукт. 

В понеделник министърът на земеделиетоРумен Порожанов и министърът на туризма Николина Ангелкова представиха съвместната инициатива „Сподели България“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във