Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Разпродават фирмата, обслужила сръбския Финансист № 1

Досиетата „Пандора“ изтупаха прахта от „самосъздали“ се нашенски бизнесмени.

Сръбско - българската връзка, която лъсна в досиетата  „Пандора“, се оказа с дълга „опашка“. Българската фирма, която е обслужила бившия кмет на Белград и сегашен финансов министър на Сърбия Синиша Мали, продавайки му 24 луксозни апартамента в комплекс „Свети Никола“ за около 5 млн. евро, взела, че фалирала.

„Аклади“ ООД, собственост на бившите баскетболисти Срджан Вукашин Дабич и Владимир Боянов Иванов, бе обявена в несъстоятелност в края на миналата година. Синдикът на потъналата в дългове компания Александър Костадинов вече е извадил за публична продан 57 обекта в баровския комплекс край Созопол. Първият търг за осребряване на активите й ще бъде на 22 ноември. Предлаганите апартаменти ще се търгуват накуп, като първоначалната им цена е 4.844 млн. лева. 

Според съдебното решение от 16 септември м. г. по делото за несъстоятелността,

дълговете на "Аклади“ ООД са общо 11.552 млн. лева.

Разпределени по "пера", те изглежда така: задължения към "Българо-американска кредитна банка" - 7.036 млн. лв., към "Трейдинк" ЛЛС - офшорка, регистрирана в щата Делауеър и представлявана от сръбските граждани Владан и Морослава Бошкович - над 2 млн лв. и към Националната агенция за приходите - 63 708 лева.

С други думи, ако някой изкупи предлаганите на този търг обекти, броените за тях пари ще покрият една трета от дълговете на дружеството.

Любопитното в случая е, че първият кредитор, който е предявил претенциите си към декапитализираната фирма, не е финансиралата я банка, а офшорката от Делауеар. Банката се е явила като присъединен кредитор, след като "Трейдинк“ЛЛС вече е завела иска за обявяването на "Аклади" в несъстоятелност. Според предоставените в съда документи, чрез договор от 11 юли 2007 г., офшорката е предоставила на фалиралата компания заем на стойност близо 1 млн. евро. Странно е само защо този реален съинвеститор на "Аклади" е чакал близо 14 години, за да предяви претенциите си едва през миналата 2020-та.

Без да се опитваме да скалъпим някакъв финансово–криминален сценарий, няма как тази търпеливост да не ни се стори подозрителна. В крайна сметка просто натрапващо се е усещането, че зад цялата тази работа може би стои

един целенасочено предизвикан фалит.

Добре известно е, че при търговете за продажба на активи сделки не винаги се сключват от раз и стойността им на всяко следващо предлагане намалява по закон с 20 процента. Конкретно у нас не рядко се случва "наддаването" да върви до появата, така да се каже, на подходящият купувач, който да придобие дадени активи на смешни цени. А дали отново ще се стигне до този стари и изпитан в България прийом и банката и държавата ще са единствените, които със сигурност ще пият по една студена вода, предстои да видим

Колкото до връзката между тази история и досиетата „Пандора“, от тях стана известно, че сръбският министър Синиша Мали се е сдобил с 24 апартамента в споменатия комплекс "Свети Никола" на нашето Черноморие в качеството си на директор на две офшорни компании от Британските Вирджински острови – Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp. Както можеше да се очаква, 49-годишният политик от Сръбската прогресивна партия отрече това да е истина, но така и не обясни доказания от международното журналистическо разследване факт, че е бил клиент на Trident Trust – основател на двете посочени офшорни фирми. Те купуват през 2012-та и 2013 г. две други в България – Erma 11 и Erul 11, които притежават апартаменти край Созопол и в които първоначално съдружници са "Аклади", Срджан Вукашин Дабич и Владимир Боянов Иванов. В определен период пък като техен управител се води самият Мали.

Тук идва редът на още любопитни подробности за участниците в тази "завера".

На практика Синиша Мали купува морските апартаменти от компания, в която бившият  баскетболист и директор на сръбския клон на руската нефтена компания „Лукойл“ Срджан Дабич е съдружник с българина Владимир Боянов Иванов.

Изборът на съдружника едва ли е случаен.

Владо Боянов, както е известен на широката публика у нас, също е бивш баскетболист, но едва ли неговата спортна кариера е „натежала“ за решението на сърбина. Изглежда основната „тежест“ на Боянов е било обстоятелството, че той е съпруг на бившата зам. министърка на промишлеността в кабинета на Иван Костов, отговаряща за приватизацията - Едит Гетова. Именно тя беше движещата сила при продажбата на „Нефтохим“ АД на „Лукойл“.

Нека припомним, че през 1999 г. тази сделка беше определена като най-мащабната в историята на касовото раздържавяване в нашата страна. Цената, платена тогава от „Лукойл“, бе 101 милиона долара, от които обаче в държавната хазна влязоха само 81 милиона, тъй като 20 милиона останаха под разпореждане на купувача в специална доверителна сметка – с тях трябваше да се покрият скрити задължения на „Нефтохим“, ако бъдат открити такива, както и загуби по време на самата приватизационна процедура.

Още по това време имаше маса негативни становища за това какво точно продаде България на руснаците. Противниците на избора на този купувач определиха продажбата като най-съдбовната, с последствия, които нахвърлят пределите на икономиката и засягат националната сигурност на държавата, включително нейната геополитическа ориентация.

Всички тези приказки си останаха глас в пустиня. Но

покрай сделката "изгря" от нищото

някой и друг нашенски бизнесмен…

Впрочем и Мали не е чужд на „Лукойл“. Отношенията им датират още по-назад във времето, когато работи като помощник на министъра за приватизацията в сръбското Министерство на икономиката и приватизацията и отговаря за продажбата на сръбската част от верига бензиностанции...

В този смисъл не са ли прекалено много съвпаденията в подбора на хората в тази сръбско - българска „задруга“ с руски оттенък, за да не си задаваме въпроси? И днес, когато всичко е „минало-заминало“, не е ли дошъл ред за следващата стъпка – фалита и придобиването на безценица на атрактивните черноморски активи от подходящия купувач?

Facebook logo
Бъдете с нас и във