Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РАЗПРОДАВАТ БАЛКАНКАР 6-И СЕПТЕМВРИ

Най-доброто дружество от системата на някогашния соцгигант Балканкар Холдинг - Балканкар 6-и септември, съвсем скоро ще премине в историята и физически. Производството на кари в него ще бъде преустановено, а според добре осведомени източници цялото оборудване на предприятието е обявено за продан. Дори вече има купувач за него. Естествено - фирма за скрап. Впрочем че предстои ликвидацията на това дружество, се знае от доста време, но все пак съществуваше надежда, че имуществото му ще бъде прехвърлено на друга фирма и производството му ще продължи. Уви, това няма да се случи.
А точно преди година трима министри (вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева, министърът на труда и социалните грижи Христина Христова и министърът на правосъдието Антон Станков), депутатите от икономическата и социалната парламентарни комисии, синдикалисти и синдикът на Балканкар Холдинг обсъждаха проблемите на Балканкар 6-и септември. В същото време работниците му искаха заплатите си пред сградата на Народното събрание.
В момента няма стачкуващи работници, няма загрижени политици, а скоро няма да има и дружество. Причината за всичко това е, че Балканкар 6-и септември от няколко месеца е в частни ръце.
Литовското дружество Регионо инвестиция UAB купи 51% от капитала му на търг за 6 млн. лв. на 25 април. (Дотогава мажоритарният пакет бе собственост на обявения в несъстоятелност Балканкар Холдинг и се продаваше от неговия синдик Бояна Караиванова.) Три месеца по-рано литовците купиха и държавния дял от предприятието (43%) на централизиран публичен търг на фондовата борса. Стойността на сделката бе 2 млн. лева. Интересно е да се отбележи, че минималната цена за мажоритарния пакет е била двойно по-ниска. На търга, според добре осведомен източник, е присъствала и наследничката на покойния Илия Павлов в Мултигруп Бояна Попова, но се е отказала да наддава.
Запознати твърдят, че литовското дружество се занимава с препродажбата на недвижими имоти (включително и предприятия). Представителите на Регионо инвестиция UAB у нас - адвокатската кантора Джингов, Гугински, Кючуков и Величков отказаха да отговорят на въпросите на репортер на в. БАНКЕРЪ. От разговор с техен представител стана ясно, че доста хора от кантората са ангажирани с казуса Балканкар 6-и септември.
Извънредното общо събрание на дружеството, което бе насрочено за 12 октомври и на което трябваше да се гласува ликвидацията му, бе отложено за 27 октомври. На него акционерите трябваше да вземат решение и за увеличение на капитала на предприятието от 1.98 млн. на 3.12 млн. лева. Това би трябвало да стане чрез издаване на нови акции, които ще бъдат записани изцяло от Регионо Инвестиция УАБ. Причината за това странно решение най-вероятно е... да се повиши финансовият авторитет на дружеството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във