Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РАЗПРЕДЕЛИХА ПЕНСИОННАТА БАНИЦА

Свършиха спекулациите около това, коя осигурителна компания колко клиенти е успяла да привлече в своя професионален пенсионен фонд.
В петък (13 април) на традиционната работна закуска между представители на Националния осигурителен институт (НОИ), Държавната агенция за осигурителен надзор (ДАОН) и мениджъри на пенсионните компании бяха оповестени предварителните резултати от зимната надпревара.
Сред отличниците, както се и очакваше, са пенсионните компании Доверие, Алианц-България и Съгласие.
Според експертите на НОИ, подлежащите на осигуряване в професионални фондове - работещите 1-ва и 2-ра категория труд, у нас са около 140 000 души. Общо получените в осигурителния институт заявления са 112 658 броя, което означава, че около 81% от подлежащите на осигуряване по този параграф са упражнили правото си на избор. Другите около 19% от работещите при тежки условия ще бъдат разпределени служебно. Това ще се случи с още 7455 души, които имат дублирани заявления.
Има и една голяма маса от подадени заявления - 29 815 броя (26.47%), в които осигурителните експерти на националния институт са открили различни пропуски. Въпросните заявления са върнати на пенсионните компании, които са ги предали в НОИ. Даден е и срок - 30 април, в които осигурителните дружества ще трябва да оправят допуснатите грешки. След това ще бъде отново събрана експертна комисия към НОИ за проверка на проблемните заявления. В рамките на един месец ще трябва да бъде решено дали заявленията ще бъдат признати за редовни и тези, които не са, също ще бъдат разпределени служебно.
Служебното разпределение ще стане най-рано през юни, смятат експертите. Ще го прави комисия, която ще се състои от по един упълномощен представител на НОИ, ДАОН и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Разпределението на осигурените ще е по равно на всеки фонд. Ще се взимат под внимание характеристиките на подлежащите на осигуряване - категория труд, пол, възраст и т.н.
За резултатите от разпределението членовете на комисията трябва да подпишат протокол, обясниха осигурителните експерти. В седемдневен срок след приключване на служебното разпределение НОИ трябва да предостави на съответните дружества списъка на лицата, разпределени за осигуряване в техните фондове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във