Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Разплатени са всички одобрени искания за компенсации за февруари

Фондът "Сигурност на електроенергийната система" е разплатил всички заявления за компенсации, които са постъпили към него до 21 март тази година. Става въпрос за компенсиране на небитовите клиенти за електроенергия за февруари на стойност 88 056 638 лв. и на потребителите на природен газ на стойност 5 623 689 лева.

Според одобрената от правителството програма се подпомагат битовите клиенти, които ползват природен газ, както и клиентите на топлофикационни дружества, които използват природен газ като основно гориво, компенсацията за тях се изчислява като 50% от разликата между цената на обществения доставчик, одобрена от КЕВР за февруари, и прогнозната цена на природния газ за второ тримесечие на 2022 г., съгласно ценовото решение на КЕВР от 1 юли миналата година.

Компенсация получават и всички небитови потребители на електроенергия. Тя се изчислява като 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на БНЕБ за февруари и базовата цена от 185.59 лв/мвтч (средна цена базов товар на пазар "ден напред" на БНЕБ за юли миналата година).

Продължаването на компенсациите и ритмичното им изплащане са част от мерките, с които правителството посреща последиците от безпрецедентния ръст на електроенергийните цени и цели намаляване на инфлационния натиск върху потребителите. 

От фонда "Сигурност на електроенергийната система" съобщават, че компенсирането на потребителите ще продължи ежедневно и ритмично според подадените заявки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във