Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Разместванията в енергетиката започнаха

Константин Делисивков

Със смяната на властта бавно и полека, без да се вдига излишен шум, започнаха и разместванията в енергетиката. Донякъде очаквано - за заместник-министър бе избран човек, който макар и да няма още навършени 33 години, е добре познато име в сектора. Става дума за Константин Делисивков, който бе спряган дори и за титуляр на енергийното министерство. Но и на тази позиция няма да му е лесно - защото поема ключовите ресори "Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации", "Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие" и "Енергийни проекти и международно сътрудничество".

От 2010-а досега Делисивков беше изпълнителен директор и член на управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Той бе и председател на комитета "Енергетика" към Конфедерацията на работодателите и индустриалците. Участва активно в развитието на регулаторната рамка за либерализация на пазарите на електроенергия и природен газ. Докторант е в катедра "Икономика и управление по отрасли (енергетика)" в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Магистър по "Енергийна икономика и дипломация" от Университета в Будо, Норвегия, и Московския държавен институт по международни отношения. Има и магистратура по "Право на Европейския съюз" от Софийския университет и Централния европейски университет - Нанси, Франция. Член е на Международната асоциация за енергийна икономика, на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет и на Българската асоциация за управление на поддръжката на активи и съоръжения.

По-впечатляваща обаче е една друга рокада - в борда на АЕЦ "Козлодуй". Там с мястото си се разделя Жаклен Коен, появил се в енергетиката по времето на кабинета "Орешарски", когато беше назначен за член на управата на първата атомна, а броени дни по-късно оглави и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Коен бе абсолютно непознат в бранша въпреки интересното му минало. Навремето е държал 50% от акциите във фирмата "БТ Ем Джи", която се е занимавала с търговско посредничество. Един от съдружниците му там - Иван Колев, е бил сред управляващите на небезизвестния навремето Приватизационен фонд "Мултигрупелит", редом с Николай Вълканов и покойния вече Илия Павлов. Бившият вече ръководител на холдинга е имал бизнес и с банкера от зората на прехода Валентин Моллов, както и с бизнесмена Фуат Гювен. Затова бе приет като човека на ДПС в енергетиката. Коен успя да се задържи на стола и след идването на власт на второто правителство на Бойко Борисов. Само че пресоли манджата с изказванията си около измислената газова криза с "Овергаз" навръх по-миналата Нова година. Тогава призоваваше да се отнеме лицензът на частната фирма, знаейки много добре, че няма абсолютно никакви основания за това. Забавилото се осигуряване на заема от 650 млн. евро, с които НЕК  да се разплати с американските централи в комплекса "Марица-изток", също натежа и в началото на 2016-а Коен бе освободен от управата на енергийния холдинг, но запази мястото си в АЕЦ-а. Сега изхвърча и оттам, а неговото място ще бъде попълнено от наследника му в БЕХ Петьо Иванов.

Решението за рокадата е взето на 30 януари и още същия ден е проведено заседание на новия борд на атомната централа. За председател на съвета на директорите е избран споменатият Петьо Иванов. Позицията си на заместник-председател запазва Иван Йончев, а Иван Андреев остава изпълнителен директор на "Козлодуй".

В "Булгаргаз" пък вместо Николай Павлов, който беше назначен за служебен министър на енергетиката, изпълнителен директор става 31-годишният Стоян Янчев. Проверка в информационната система "Дакси" показва, че той фигурира като съдружник в управата на две фирми - благоевградските  "Ай-Кепитъл" и "Спарта Кепитъл Партнърс", но дяловете му и в двете вече са прехвърлени на Венка Янчева.

Смяна е извършена и в съвета на директорите на НЕК, където на мястото на Христо Георгиев влиза новоназначеният  заместник-министър на енергетиката Константин Делисивков. Според официалното съобщение на енергийния холдинг с направените рокади се цели подобряване на управлението и стабилизиране на финансовото състояние на дружествата, които са под неговата шапка.

Сред другите ходове на новото служебно правителство в енергийната сфера заслужава внимание предлаганото поредно увеличение на капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ". То е представено за обществено съгласуване и от доклада на министъра на финансите Кирил Ананиев се разбира, че увеличението ще стане чрез издаване на 1200 нови обикновени поименни акции с номинална стойност 100 лв. всяка, които ще са за сметка на финансовото ведомство.  

Народното събрание прие още през 2013-а Закон за денонсиране на тристранното споразумение между България, Русия и Гърция за строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис. Но "като акционер в международната проектна компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В." до нейното ликвидиране българската страна има своите задължения в изпълнение на сключените акционерни споразумения - посочва Кирил Ананиев. - Управлението на "Транс Болкан Пайплайн Б. В." е възложено на външно мениджърско дружество - "Вистра" Б.В., Холандия, при минимизирани годишни разходи. Всяка година управляващата компания изпраща писма до акционерите с искане за извършване на премийни вноски в капитала в определен размер - съобразно участието им, за финансиране на дейността й през следващата година. Предвид ограничения наличен финансов ресурс, с който дружеството разполага, липсата на приходи от дейността, невъзможността за привличане на заеми - същевременно необходимостта от обезпечаване на изпълнението на задължения по сключени акционерни споразумения, предлагаме капиталът на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД да бъде увеличен със 120 хил. лева. Със средствата от увеличението дружеството ще изпълнява своите финансови ангажименти през 2017-а като акционер в международната компания", изтъква финансовият министър. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във