Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Разлог търси мястото си на туристическата карта

Разлог от птичи поглед

Разлог се позиционира все по-добре на туристическата карта и се превръща в една от най-предпочитаните дестинации. Общо 376 536 са били нощувките през миналата година в хотели и къщи за гости на община Разлог, като реално се увеличават с 16% спрямо 2018 г. и над 40% спрямо 2017 г., съобщават от пресцентъра на общината.

Със своите минерални извори и възможности за спа почивка с. Баня се развива изключително добре като туристическа дестинация и местните жители се радват на целогодишен туристопоток.
Пловене на Община Разлог са да развие още туристическите възможности на района. В тази насока именно е и поканата на кмета инж. Красимир Герчев за провеждане на  работна среща на представители на местния туристически бранш с министъра на туризма Николина Ангелкова и част от нейния екип.

Община Разлог се намира в Югозападна България и е една от съставните общини на област Благоевград.

Релефът на общината е твърде разнообразен, но преобладава предимно планинския. Северните и северозападните ѝ части се заемат югоизточните склонове на Югозападния дял на Рила с най-висока точка 2485 метра. Югозападните части обхващат част от североизточните склонове на Северен Пирин, като тук се издига първенеца на общината - връх Баюви дупки 2821 метра. Северната стена на върха се използва от катерачи. Върхът се намира в границите на резервата "Баюви дупки - Джинджирица". Връх Баюви дупки е изграден от окарстени мрамори. По западните му склонове минава туристическа екопътека. На върха се намират много редки тревисти видове, сред които единственото находище на жлезисточашковата очанка (медоносно растение) на Балканския полуостров. На 470 метра югоизточно от върха по главното било е разположен най-високият алпийски заслон в България - Кончето.

Цялата южна част се заема от северната половина на Разложката котловина, като тук в коритото на река Места се намира най-ниската точка на общината - 692 м н.в. Източната част на общината, разположена на изток от долината на река Места (землището на село Елешница), попада в обсега на западнородопския рид Дъбраш, като тук най-високата точка е връх Каракая 1635 метра.

В най-тясната, източната част на общината, от север на юг преминава около 15 км от течението на река Места, в която се вливат реките Изток отдясно и Златарица отляво.

В община Разлог има и две находища на минерални води с национално значение - в селата Баня и Елешница.

Най-северните части на общината попадат в Националния парк Рила, като тук са разположени хижа "Добърско", курортната база "Равните мочури" и природните забележителности Самодивска скала и Хайдушка скала.

Най-югозападните части на общината попадат в Националния парк Пирин, като тук се намира хижа "Яворов".

В най-западната част, на границата с община Симитли, се намира седловината Предела, където също е изградено курортно селище и почивни станции. Седловината се явява изходен пункт за туристическите маршрути - на юг за Пирин и на север за Рила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във