Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Разликата в заплатите между двата пола се задълбочава

Жените достигат максимален потенциал за печалба около 11 години преди мъжете и печелят заплата с почти 35 000 долара по-ниска от противоположния пол. Това разкрива скорошно проучване, изготвено от PayScale. Докладът отбелязва, че средностатистическата жена с университетско образование в САЩ вижда пиковата си кариерна печалба, когато е на 44 години при средна печалба от 66 700 долара. При мъжете този връх на доходите се реализира на 11 години по-късно, т.е. на 55 годишна възраст със средна стойност от  101 200 долара, предаде CNBC.

Констатациите от проучването се основават на средния доход на 1.4 милиона души, които са взели участие в изследване на заплатите от 2016 до 2019 г. от PayScale. Резултатите са показателни за видимата разлика в заплащането на жените и мъжете, която доминира в публичния дискурс през последните години. Разграничението в заплащането на двата пола  отразява средната разлика между възнаграждението на работещите мъже и жени. Последният доклад на PayScale сигнализира за влошаване и задълбочаване на този проблем.

В сравнение с предишното проучване от 2012 г., новият доклад посочва, че въпреки че средната възраст на върховите приходи е нараснала както за жените, така и за мъжете - съответно до 39 години и 48 години като общата разлика се е увеличила. Сега на жените са необходими още две години, за да настигнат върховите приходи на мъжете в сравнение с преди седем години.

Разликата е най-силно изразена в правната сфера, където жените достигат максимална печалба до 35-годишна възраст със средна заплата от 75 000 долара, а мъжете продължават да печелят повече до 56-годишна възраст, когато достигат приходи от близо 168 800 долара. Здравеопазването, продажбите, науката и мениджмънтът са сред другите области, в които се отбелязват значителни разлики във върховите приходи между мъжете и жените.

"Нашите констатации относно това кога заплатите са най-високи за мъжете и жените, разбити по професия и расова, етническа група, подчертават колко сложна е разликата в заплащането между жените и мъжете. Ако политиките не бъдат замислени за всички хора, разликите в заплащането не само ще продължат, но и в действителност ще се влошат," се отбелязва в доклада. Сред основните причини за пропастта, отбелязана от PayScale, е несъответствието между началните заплати на двата пола и времето, което жените обикновено изкарват извън работното място при създаването на семейство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във