Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява

Водещите икономики постигнаха напредък в преодоляването на разликата в заплащането при жените и мъжете през последните години, но се очаква едва през 2070 година да бъде напълно елиминирана тази разлика. Това е изводът от ново проучване, проведено от сайта Glassdoor.

Средната разлика в заплащането между мъжете и жените в САЩ е намаляла с 2,7% през последните три години, достигайки стойност от 21,4%. Очаква се жените в САЩ да печелят 0.79 долара за всеки 1.00 долар, които мъжете печелят през 2019 година, съобщи CNBC. 

При проучването на Glassdoor не се вземат предвид фактори като възраст на работника, образование, години професионален опит, различни професионални длъжности. Разликата в заплащането в САЩ, взимайки предвид тези фактори, намалява до 4,9%, т.е. с 0,5% в сравнение с преди три години.

По-строгият пазар на труда, засиленото участие на жените в движещата работна сила и по-голямата осведоменост за разликата в заплащането на жените и мъжете най-вероятно са допринесли за промяната, се отбелязва в доклада. Изводът от проучването е, че при запазване на сегашния темп ще са необходими още 51 години, за да се постигне пълно изравняване.

Тези резултати поставят САЩ в редиците на Австралия, Франция и Великобритания, тъй като всички те са отбелязали намаляване на разликата в заплащането на жените и мъжете в сравнение с предишното проучване на Glassdoor от 2016 г. В Германия обаче разликата в заплащането на жените и мъжете за периода се е увеличила.

Според проучването на Glassdoor на повече от половин милион отчети на заплатите на служители в осем водещи икономики, Франция е имала най-малката некоригирана разлика в заплащането през 2019 г. от 11,6%, следвана от Сингапур с 12,8%.

Германия има най-голямата непроменена разлика в заплащането от всички измерени страни, която е 22,3%. САЩ притежава втората най-голяма промяна на разликата в заплащането (21,4%), следвана от Холандия (18,9%), Великобритания (17,9%) и Канада (16,1%). Взимайки предвид фактори като възраст и индустрия, разликата в заплащането на жените е най-малка в Австралия (3,1%) и най-голяма в Холандия (6,6%).

В САЩ преодоляването на разликата в заплащането на жените и мъжете е най-висока за пилотите (26,6%), следвани от готвачите (24,6%) и от главни изпълнителни директори и главни финансови служители (24%). Междувременно водещите професии с налична най-голямата разлика в заплащането, където жените печелят повече от мъжете, са мърчандайзер и научен сътрудник, съобщава CNBC. 

Търговците на дребно и медиите са професиите, които отчитат най-широки разлики в заплащането между жените и мъжете, като и двете имат разлика от 6,4% между половете. В класацията следват областите на строителството, ремонта и поддръжката (6,2%) и петрола, газа, енергията и комуналните услуги (6,2%). Индустриите с най-малка разлика в заплащането са биотехнологичната и фармацевтичната промишленост (2,2%) и образованието (2,4%).

Разликата в заплащането между половете при по-младите работници на възраст между 18 и 24 години (1,4%) и 25—34 (2,8%) отбеляза подобрения, намалявайки съответно с 0,8% и 0,5% през последните три години. В същото време разликата между работниците на възраст между 45 и 54 години (10,3%) и 55 на 64 (12,3%) нараства съответно с 0,8% и 1,8%.

"През последните три години мениджъри на водещи компании, политици, известни личности и други хора призоваха за прекратяване на разликата в заплащането на жените и мъжете. Изчерпателното проучване на Glassdoor тества истинността на тези думи, за да разкрие, че е постигнат лек напредък за преодоляване на пропастта. Макар това да е обещаващ знак, той не трябва да пренебрегва факта, че в света остават значителни разлики в заплащането", заяви д-р Андрю Чембърлейн, главен икономист на Glassdoor.

Facebook logo
Бъдете с нас и във