Банкеръ Daily

Standard & Poor's:

Разклонението на "Турски поток" през България се измества към края на 2021 г.

Българският участък от газопровода "Турски поток" може да не е готов до края на 2021 г. заради съдебен спор между държавния оператор "Булгартрансгаз" и един от кандидатите по обществената поръчка за изграждането "Аркад". Това пише в своя публикация американската рейтингова агенция Standard & Poor's, позовавайки се на информация от саудитския консорциум и Върховния административен съд. Говорител на ВАС е уточнил, че законът не предвижда срок за произнасяне от страна на съда, а окончателното решение може да се изчаква месеци, дори години. Първото изслушване по делото е насрочено за 24 октомври, като договор за строителството на разклонението не може да бъде сключен преди произнасянето на съда. 

Говорител на "Аркад" заявява, че консорциумът е предложил на "Булгартрансгаз" две опции за изграждането на газовата инфраструктура - за 250 дни, което се оценява на 1.29 млрд. евро, и за 615 дни за сумата от 1.10 млрд. евро. От публикацията става ясно, че "Булгартрансгаз" е избрал втората опция. Така че с 615-дневен график за строителни работи и при бързо разрешаване на съдебния спор във ВАС, проектът може да бъде реализиран в края на 2021 година.

Забавянето на българския участък означава, че Газпром ще може да използва "Турски поток" само за да достави газта си до България, а от България до Гърция, Македония и Румъния чрез съществуващата мрежа. В същото време обаче Сърбия, Унгария, Босна и Херцеговина и Хърватия все още ще останат изцяло зависими от украинското трасе.

Както "Банкеръ" вече писа, първоначално "Булгартрансгаз" избра за строител на 474-километровия газопровод саудитския консорциум "Аркад". Изненадващо обаче държавният оператор декласира обединението с аргумента, че документите за сключване на договор не са били подадени в установения срок. Впоследствие се пристъпи към сключването на контракт с втората най-добра оферта - на консорциума "Газово разширение и развитие в България". "Аркад" обжалва този ход пред Комисията за защита на конкуренцията. "Булгартрансгаз" пък поиска предварително изпълнение за сключването на договора с второто обединение, но бе "порязана" от антимонополистите - те прецениха, че няма спешна необходимост от подписването на този документ. От своя страна обаче "Газово разширение и развитие в България" обжалва пред съда определението на КЗК.

По този начин магистратите на практика гарантираха, че държавата ще изпусне сроковете за реализацията на "Турски поток", заложени в договора за пренос на газ между "Булгартрансгаз" и руския гигант "Газпром". Операторът трябва да започне да пренася известни количества синьо гориво от турско-българската до българо-сръбската граница от 1 януари 2020-а, само че това вече технически е невъзможно. И това само по себе си предполага, че руската компания може да ни задължим да платим неустойки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във