Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Разделят мярката 60/40 на две части

Предвижда се оптимизация на мярката за запазване на заетостта, известна като 60/40. Подкрепата на държавата ще бъде разделена на две. Социалните партньори обсъдиха проект за изменение и допълнение на правителственото постановление 151, с което се въвеждат компенсации за засегнатите от пандемията икономически дейности.

Фирмите, които имат доказан спад в приходите 30%, ще бъдат компенсирани с 50% от осигурителния доход, а тези, които отчитат спад 40 на 100 – ще бъдат компенсирани с 60%. В момента изискването за всички компании е да докажат спад на приходите над 20 процента.

Подкрепата ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април. Средствата за помощта ще бъдат в размер на 120 млн. лв. - по 60 млн. лв. и за юни и юли.

Работодателите, които са кандидатствали за помощта до 15 юни, ще получат средства по досегашния модел, а останалите - според нововъведението. Процедурите, които са в процес на одобрение, ще бъдат изпълнени по досегашния ред.

Работодателските организации подкрепят промяната, отчитайки, че има три ограничения, за да бъде тя по-добра - няма предвидени средства в бюджета, няма действащ парламента, за да промени това и няма време за нотификация на по-сериозни изменения. Това уточни след срещата председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той допълни, че от бизнеса са направили две предложения - в новия дизайн да се добави и подпомагане на пътническия и въздушен транспорт и подкрепата да важи за назначени към месец април 2021 година, а не към януари.

КНСБ също подкрепя редизайна. Единствено против се обявиха от КТ "Подкрепа", с мотива, че мините от дружеството "Мини Марица-изток" няма да бъдат обхванати от мярката.

Мярката 60/40 беше въведена през март 2020 година. Тя бе създадена, за да подкрепи запазването на съществуваща заетост. С нея досега се получават компенсации от работодателите за заплащане на 60% от неотработеното от работниците и служителите им работно във връзка с ограниченията, наложени заради пандемията, но за не повече от три месеца. Действието на мярката беше неколкократно удължавано. 

Целта е работниците и служителите да получават пълния размер на трудовото си възнаграждение, независимо дали работата им е преустановена, или работят на непълно работно време. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във