Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Раздаването на милионите ще става електронно

Магистрала "Струма"

Покрай всички политически и обществени драми правителството успя да подготви и одобри нови промени в Закона за обществените поръчки. Те са ключови, тъй като държавата е напът да премине изцяло към електронно провеждане на търгове. За тази цел ще бъде разработена нова централизирана електронна платформа. Тя ще обхваща целия процес на възлагане и ще е задължителна за държавните и общинските структури, както и за някои големи държавни и частни компании. Изключение ще се прави само за централните органи, които ще могат да използват свои платформи за покупки, които обаче също ще трябва да са свързани с централната електронна система. 

Отделно ще се въведе изискване възложителите да приемат и обработват електронни фактури при изпълнението на договорите. Предлага се и повишаване на стойностните прагове в съответствие с новите регламенти на Еврокомисията от декември 2017-а - средно с около 5 на сто за доставки и стандартни услуги. Предвидено е също по-значително увеличение на праговете за строителство и за социални и други специфични услуги  с цел доближаване до съответните европейски стойности.

Наред с това администрациите ще бъдат задължени да публикуват на профила на купувача договорите за подизпълнение, а в Регистъра на обществените поръчки - информация за всички допълнителни споразумения към контрактите.

Ще има промени и в съответните разпоредби, които уреждат допустимостта на замяна или включване на подизпълнител при изпълнение на договор за обществена поръчка, като неспазването им ще води до санкции.

Последните засега изменения в Закона за обществените поръчки бяха направени преди почти два месеца. Те отвориха вратата за по-ускорено сключване на договори, като ограничиха кръга от юридически лица, можещи да обжалват даден търг пред Комисията за защита на конкуренцията. Само в последно време кухи фирми, т.нар. професионални жалбоподатели, са спрели наддавания за 200 млн. лева. Реално блокираните процедури са за милиарди. От началото на юли обаче КЗК вече иска от подателя на жалбата да представи доказателства, че има интерес от получаването на обществената поръчка и му е нанесена или ще му бъде нанесена вреда от евентуалната ѝ незаконосъобразност.

Така че в следващите седмици и месеци се очаква да бъде даден ход на някои сериозни проекти, които досега бяха блокирани. Става дума например за изграждането на жп трасето между Елин Пелин и Костенец. Както "БАНКЕРЪ" вече писа, то се оценява на 1 млрд. лв., но процедурата се бави почти година. Участъкът е част от жп линията София - Пловдив - Бургас и се финансира по оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Точно затова е необходимо да бъде завършен до края на 2022-ра, защото в противен случай страната може да загуби европарите.

По подобен начин стоят нещата и с модернизацията на железопътния участък Костенец - гр. Септември, който също е част от линията София - Пловдив - Бургас. Стойността в този случай е 361.5 млн. лв., но на 21 май процедурата отново бе спряна заради обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията. 

Агенция "Пътна инфраструктура" също е подготвила големи поръчки, свързани най-вече с участъка на магистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле. Изграждането на обхода на дефилето ще започне скоро, тъй като съдебните дела по този проект приключиха.

Развитие се чака и по магистрала "Хемус". През следващите два месеца ще бъде обявен търгът за още 137 км от този аутобан. А на 21 септември ще излезе решението на Върховния административен съд по жалбата срещу обществената поръчка за изграждането на пътя от Русе до Търново, който ще се свързва с "Хемус". Ако магистратите я отхвърлят, пътната агенция има готовност веднага да започне процедурата по избор на изпълнител. 

 

През второто тримесечие на годината Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е констатирала 23 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на стойност над 2.47 млн. лева. През първите три месеца на годината пък са  установени 79 такива случая на обща стойност над 14.58 млн. лева. 

За установените нарушения през периода април - юни инспекторите са съставили един акт за начет и 238 акта за установяване на административни нарушения, свързани с прилагане на Закона за публичните финанси, Закона за обществените поръчки, Закона за счетоводството, Закона за държавната финансова инспекция, Закона за общинския дълг и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във