Банкеръ Daily

Андрей Кузманов:

Раздадени са милиони левове на определени дружества за дни

"Българският спортен тотализатор работи и няма да спре да работи. След излизането ан списъка "Магнитски" беше нормално да погледнем с кой и какви фирми работи министерството. И установихме, че ТОТО-то работи с "Декарт" - фирма на Васил Божков". Това заяви пред Нова телевизия спортният министър Андрей Кузманов. 

По думите му Спортният тотализатор ще продължи да изплаща печалби и прекратяването на дейността му не стои на дневен ред. 

"Текат проверки непрекъснато", подчерта министър Кузманов. "Има сключени договори с дружества за около 11,5 милиона лева към края на декември миналата година. При седем от тези договори - титулярът е един и същ. Оказа се, че според подписан анекс към договора, в който плащанията трябва да бъдат поетапно - парите са преведени авансово на 100 процента", заяви той. 

По думите му, става въпрос за обществени поръчки за строителство и ремонт на физкултурни салони. За тях правителството на Бойко Борисов е отпуснало миналата година 25 000 000 лева за салоните в 50 училища. 

"Много интересни факти се разследват за 14 договора със ЗЗД дружества. Повечето са подписани между 23-ти и 29-ти декември на обща стойност 11,5 млн. лева. Седем от тях са с един и същи човек, намиращ се на един и същи адрес. Други отново са на един и същи адрес и един и същи човек. Издадените фактури са с номер 001. Това означава - първа фактура за фирмата", уточни Кузманов. Дружествата са регистрирани в периода ноември - декември. В деня на всеки един договор се е подписвал и анекс, който казва кога ще се изпълни съответният ангажимент. И по всички тях се превеждат 100% авансово парите, при положение, че в тези договори е записано, че плащането е поетапно. Изпълнението обаче започва чак когато има скица, строителна виза и т.н., а това не се знае кога ще е", обясни той.

"Тези проверки не са реваншизъм. Ние сме длъжни пред държавата и обществеността да сме открити и да се спазва законът. Договорите са сключени и парите са раздадени", заяви Кузманов.

Говорейки за Българския спортен тотализатор, той не спомена дали ще има промени в неговата управа, независимо, че дружеството е на загуба. „Българският спортен тотализатор работи и няма да спре да работи. Нормално беше да погледнем с какви фирми работи министерството и установихме, че тотото работи с фирма на Божков", каза Кузманов.

Той отново повтори и тезата си, че нямал никакъв конфликт с председателя на ММА-федерацията Станислав Недков-Стъки, който нахлу в Спортната палата да му иска обяснения за изнесените факти, че федерацията е била бенефициент по програмите за младежки дейности. "Той има проблем с предшественика ми Красен Кралев, който е отпускал тези суми. Те не са давани незаконно, друг е въпросът, че олимпийски федерации като тези по тенис на маса и колоездене са получавали много малко", допълни Кузманов.

Служебният министър отрече да е имало уволнени или викани "на разпит в присъствието на Антон Кутев" служители в ММС, както го обвини задочно Красен Кралев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във