Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Разцвет на бургаските индустриални зони

Съвместен проект между община Бургас и Националната компания „Индустриални зони“ , отвори пътя за откриването на 14 нови предприятия в крайморския град.

 Основната дейност на повечето от тях е  в областта на леката и хранително-вкусовата промишленост, но има и такива, чиято продукция е в областта на хидравличните системи и високите технологии.  Две от компаниите, които ще се настанят  там  се занимават с логистична дейност. 

Новите предприятия ще бъдат  разположени в Северната промишлена зона и са част от "Индустриален и логистичен парк – Бургас" . Цялата Индустриалната зона заема площ от  240 дка и според изпълнителния й  директор Стамен Стамов вече е почти изцяло запълнена. Общите инвестиции в нея надхвърлят 80 млн. лева.  На този етап   свободни вече са останали само два парцела, а кандидатите били десет пъти повече.

Стамов  съобщи още, че почти половината инвеститори в новата зона са от Бургаския регион, останалите са от други места в страната, а седем  са чуждестранни инвеститори. Общо  броят  на компаниите, които са изградили или са в етап изграждане на свои  обекти  е тридесет и четири. А някои, които имат по-голямо  производство са закупили по два от предлаганите преди време парцели в зоната. Терените в зоната са с площ от  два до 40 дка, като всеки от тях е с осигурена инфраструктура, която включва локално пътно платно, ВиК комуникации, електрозахранване, газифициране, противопожарни кранове и високоскоростен оптичен интернет.

Само с последните инвестиции в предприятията,

които ще станат факт до края на годината ще бъдат осигурени около 650 работни места в сферата на леката и хранително вкусовата промишленост

Един от най-големите  проекти в Бургас е този на едноличното дружество с ограничена отговорност "Сигматек", собственост на украинският гражданин Олексий Филиппов.

Първата копка на мащабния научно-изследователски и производствен комплекс за ремонт и рециклиране на части и компоненти за самолетни двигатели на  компанията , чиято прогнозна инвестиционна стойнос е  50 млн.лв., беше направена още  през октомври миналата година. Дружеството ще разпростре дейността си на тepeн oт 20 000 ĸв. метра. До края на тази година се очаква в комплекса да бъдат разкрити над 300 нови работни места.

Дейността на базата ще бъде свързана с услуги в турбостроенето като ремонт и нанасяне на специални покрития върху компоненти на самолетни газотурбинни двигатели. Предприятието използва и внедрява революционни проектни решения, позволяващи в България да се създаде съвременно производство с високо ниво „ноу-хау“, обединяващо в себе си високи технически знания и опит. Това беше обявено още при стартирането на проекта, в присъствието на кмета на града Димитър Николов, шефката на Национална компания „Индустриални зони“ Антоанета Барес и още куп официални лица.

Другата голяма инвестиция е тази на фирмата за производство на резервоари и цистерни за съхранение на пропан-бутан  на старозагорското дружество "Сити газ" ЕООД , собственост на Мирослав Ангелов.  Проектът е  отпреди две години и за целта  дружеството е придобило терен в индустриалната зона.

Името на инженеринговата компания стана известно през  2017-а, когато тя  спечели обществената поръчка , обявена от община Бургас за изграждането на подземните контейнери за отпадъци на кметството. Тогава тя  беше единствената фирма, която  участва в състезанието и ако се съди  по официалните документи на кметството, договорът, подписан  с нея  е на стойност  3 633 000 лева.

Другият голям инвеститор в зоната

е млекопреработвателното предприятие "Олимп" , чиято инвестиция се очаква да надхвърли 3.5 млн. лева.

Завод край морето ще   изгради и производителят на пластмасови изделия "Ротопласт М". Неговата инвестиция тук е  3 млн. лева.  Следват  инвестициите в индустриалната зона на "Хидробетон"  -   2.9 млн. лв.,  и тази на  новият сервизен център на "Волво груп", където се очаква да бъдат вложени  над 2 млн. лева.

Завод в района на новата индустриална зона ще построи и турска компания, която произвежда седалки за кинозали и обществени места по високотехнологичен начин, твърдят от ръководството на "Индустриален и логистичен парк – Бургас". Зоната  преговаря и  за откриване на модерен център за данни, в който ще работят около 60 души.

Заради големия инвеститорски интерес, който надхвърля възможностите на "Индустриален и логистичен парк - Бургас", общината готви разширението му с нови 600 дка.

Решението за апортиране на 600 дка държавна земя беше взето от Министерския съвет  в края на януари тази година. Те се намират в Южната промишлена зона на града, в близост до бургаската  корабостроителница  и кв. "Меден рудник", и ще формират новата Индустриална зона–юг.

Южната зона ще бъде с параметри, подобни на тези на северната зона  – ще има довеждаща инфраструктура, дъждовна и битова канализация, пречиствателна станция, високоскоростен интернет, газ и други комуникации. Докато Северната индустриална зона е насочена повече към малки и средни инвеститори, новата зона на юг ще даде възможност за развитие и на големи предприятия. На инвеститорите ще се предлагат парцели между 16 и 150 дка, докато в старата зона парцелите са с по-малки площи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във