Банкеръ Daily

Теменужка Петкова

Разчитаме на "Росатом" за проекта АЕЦ "Белене"

българската страна разчита на партньорство с Държавната корпорация "Росатом" на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Двете страни ще продължат активния си диалог във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор.Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов, която се проведе в рамките на международния  форум "Атомекспо 2019" в Сочи, Русия.

Петкова запозна представителите на "Росатом" с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". "Предстои публикуване на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. След заинтересованите компании ще бъдат информирани писмено, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал. "Национална електрическа компания" ЕАД ще довърши процедурата за лицензиране на проекта. Получено е становище от Агенцията за ядрено регулиране, с което се потвърждава валидността на издадените до момента разрешения. Завършването на процедурата по лицензиране ще даде възможност на потенциалните инвеститори да разполагат с пълната информация по проекта, а на българската страна - да увеличи своя дял в проектната компания.

Българският министър Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ "Козлодуй" и Държаната корпорация "Росатом" в изпълнение на програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа". Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов, която се проведе в рамките на XI-я Международен форум "Атомекспо 2019" в гр. Сочи, Русия.

По-рано министър Петкова разговаря и с представители на американската компания "Дженерал Илектрик". От тяхна страна бе потвърден интересът им за участие в АЕЦ "Белене" като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. "Дженерал Илектрик" би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата.

Теменужка Петкова разговаря в Сочи в понеделник и с Фредерик Леливър, старши вицепрезидент на френската компания "Фраматом". По време на разговора той потвърди, че фирмата изготвя документация за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта "Белене". 

По време на форума министърът разясни, че проектът трябва да се разглежда като стратегически за региона на Югоизточна Европа. Затова освен до компаниите, проявили първоначален интерес към проекта, покана за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е изпратена и до Северна Македония, Сърбия и Черна гора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във