Банкеръ Weekly

"Топлофикация София"

Разбойник за потребителите, дъвка за политиците

S 250 60f7ab60 725f 4a62 b59e f914db1074ff

Столичната топлофикация напоследък отново излезе на сцената и то с добре познатите ни теми. Проблемите започнаха още при изравнителните сметки за парно, които успяха да създадат объркване и хаос сред повечето от потребителите, въпреки усилията на мениджмънта на компанията да покаже прозрачност при формирането им.

Хората не останаха удовлетворени от резултата, особено след като не успяха да се зарадват на намалението на цената на природния газ от март. Донякъде то съвпадна с изравнителните сметки, затова много клиенти потриха ръце и взеха трепетно да очакват драстично възстановяване на платените суми, което обаче не се случи.

"Банкеръ" вече писа за жалванията на гражданите от трудните за разбиране фактури, но в интерес на истината е необходимо да отбележим, че в редакцията бяха получени и такива от доволен клиент, който и в момента продължава да не плаща за топлото заради възстановяване на суми от минали периоди. Така че

картинката очевидно е шарена.

Освен проблемите с потребителското доверие, на хоризонта се появиха и политици, които всячески са готови да яхнат вълната на протестите срещу високите сметки – независимо дали са за ток, вода или парно. На този принцип през седмицата се изяви и лидерът на гражданската формация Изправи се.БГ Мая Манолова. Конкретно тя изрази възмущението си от цените на парното в София за ноември. По данни на "Топлофикация София" те са с 29% по-високи спрямо миналата година. Обяснението на компанията бе, че ноември е бил студен и отоплителният сезон през 2020-та е започнал по-рано. Друга причина е хоум офисът и домашното обучение на децата. Тоест, щом хората са си повече време вкъщи е логично да поддържат и по-висока температура в стаите.

Да не забравяме също така, че сметките за парно масово са прогнозни и на база на потреблението през миналия сезон за съответния месец. Което вероятно също допринася за недоверието на потребителите.

Така или иначе, преди месец Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерството на енергетиката направиха проверка на "Топлофикация София". Тогава не бяха открити проблеми при изчисляването на изравнителните сметки за изминалия сезон. Но засега регулаторът мълчи

дали е необходимо да се прави нова проверка,

специално за ноемврийските сметки. Какво е известно той извършва документални проверки – дали всичко е изрядно и фактурирано по закон, а не се занимава с отделни фактури. В неговите прерогативи обаче е да "пипа" цените и именно това поиска през седмицата и омбудсманът Диана Ковачева. Според нея сегашните сметки са доказателство за необходимостта от спешно намаляване на цените на топлинната енергия още от 1 януари 2021 г. за всички битови клиенти на топлофикационните дружества. “При реална цена на газа за месеца - 28,21 лв./мВтч, гражданите са заплащали на „Топлофикация София“ ЕАД за горивото по 30,04 лв./мВтч. Надплащането е налице не само за м. ноември 2020 г., но и за цялото второ полугодие на 2020 година“, отбеляза Ковачева.

Депутатът от БСП Таско Ерменков също се опасява, че хората плащат повече пари на софийската топлофикация, отколкото са реалните им сметки, заради решението на КЕВР за цените на услугата. Те бяха определени при една сравнително висока цена на газа, която и до ден-днешен не е достигната. „По мои изчисления, надвзетите суми от "Топлофикация София" до този момент са някъде около 15 милиона лева", смята  Ерменков, определяйки дружеството като "касичка на управляващите и място за назначение по политически причини".

В битката на потребители и политици този път се включи и прокуратурата, а

съдът изневиделица сервира и нов проблем

за КЕВР. Обвинението поиска енергийният регулатор да провери дали правилно се формират сметките за парно. А съдът излезе с определение, че парното незаконно е поскъпнало с близо 25% през април 2017 година. Това сигурно е хвърлило в ступор комисията и председателя ѝ Иван Иванов. Точно той е подписал решението за тогавашните цени, независимо че не е имал законовите предпоставки да го направи, обясняват от съда. Така сега на регулатора се пада тежката задача да вземе ново решение за цените през 2017-та като оправдае тогавашното поскъпване. Не че не му се е случвало да предприема подобни ходове със задна дата, но този път експертите му ще трябва да се изпотят докато обосноват поскъпването. Иронията е, че това определение на съда по никакъв начин няма да повлияе на днешните нива на цените, нито пък потребителите ще получат някакви компенсации.

С наближаването на изборите на „Топлофикация София“ ще бъде още по-трудно да подобри доверието на клиентите към нея. Във всеки случай коментарите на политиците не допринасят за това, а точно обратното. В същото време Столичната община по никакъв начин не показва да се е трогнала от

тежкото финансово състояние на дружеството,

както и дали се изпълнява неговият инвестиционен план. Промени трябват, но годините назад показват, че реформите не стават със смяна на мениджърите, а се искат реални действия в тази посока.

Впрочем депутатите приеха закон, според който всички нови топломери вече трябва да са с дистанционен отчет и до 2027 г. старите топломери изцяло да бъдат подменени. Това със сигурност ще подобри отчетността при сметките за парно, само че е важно и как хората ще приемат новината, че ще им се наложи да заделят над 150 лв. за нови измервателни уреди в апартаментите си.

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във