Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Равен брой разрешителни за българските и турските превозвачи

Министър Николай Събев информира посланик Айлин Секизкьок, че България подкрепя изграждането на Ро-Ро терминална линия между пристанище Бургас и пристанище Карасу.

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев отправи покана към турската държава за провеждането на среща на ниво министри и посещение на ГКПП „Капитан Андреево–Капъкуле“. Планира се срещата да се проведе в края на месец януари тази година, като в нея ще участват представители на отговорните институции на двете държави. Това стана ясно по време на разговора на министър Николай Събев с посланика на Република Турция в България Айлин Секизкьок.

На срещата с турския му колега, министър Събев ще постави въпроса за актуализиране контингента разрешителни, разменян ежегодно между двете страни така, че той адекватно да посрещне нуждите на превозвачите. Министърът ни настоява за еднакви условия на работа за българските и турските превозвачи.

“Решени сме да ускорим икономическия растеж на България, като създадем много възможности на транспортната индустрия. Съвместните действия със съседна Турция трябва да осигурят бързо и лесно преминаване през граничните пунктове, както и да гарантират равни възможности пред българските и турски превозвачи”, заяви министър Николай Събев.

По време на разговорите с посланика на Турция са разгледани параметрите за намаляване на времето за преминаване на тежкотоварни автомобили през граничните пунктове между двете страни. Постигнато е съгласие за разширяването на пропускателния капацитет на ГКПП „Капитан Андреево–Капъкуле“ и ГКПП „Лесово–Хамзабейли“. Министър Събев е уверил посланик Айлин Секизкьок, че българската страна ще предложи готови решения на предстоящата среща с турския му колега.

Министър Николай Събев е информирал посланик Айлин Секизкьок, че България подкрепя изграждането на Ро-Ро терминална линия между пристанище Бургас и пристанище Карасу. Това ще подобри транспортната свързаност между двете държави, което е от голямо значение за развитието на региона. Всяка възможност за увеличаване на стокооборота между България и Турция и стимулирането на икономически растеж  трябва да бъде използвана, посочва още министърът на транспорта и съобщенията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във