Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Расте влиянието на най-младите купувачи на пазара на имоти

Сделки се сключват след все по-малко на брой огледи. Хората проучват имотите предварително и от разстояние.

Едва 0.5% от жилищата в идеалния център на столицата излизат на пазара всяка година. Данните от проучване по поръчка на Имотека сочат, че в централната градска част има около 30 000 жилищни единици, а от тях на пазара се оферират под 150. Преглед на активните към момента обяви показва, че 20% от имотите търсят нов собственик за първи път след построяването си.

"Малкият брой оферти в района се реализира изключително бързо, често в рамките на дни. На практика зона с огромен потенциал остава без развитие“, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека. Според нея, ограниченият брой на продавачите в районите с "високи тавани” се дължи на няколко фактора. Собствениците на имоти в центъра рядко се решават на продажба. Независимо от моментното си състояние, тези жилища са с изключително високо качество и цената им в дългосрочен план може единствено да расте. Същевременно, много от имотите в центъра са "тъмни прозорци”. "Това означава, че те принадлежат на пасивни собственици, обичайно няколко наследници, документацията по собствеността не е уредена, липсва и консенсус за бъдещето на имота, което прави невъзможно излизането му на пазара”, казва още Атанасова.

Според нея това води до затваряне на кръга и все по-голямо запустяване на централната градска част. Общият облик на идеалния център има потенциала да бъде в пъти по-добър, а средата - много по-подходяща за живеене, но за съжаление, това не се случва.

Активност и профил на клиента

С около 10% расте активността на жилищния пазар, сочат още данните на Имотека за София, като и купувачите, и продавачите се увеличават с около 11-12% на годишна база. По-голям брой сделки, както и повече купувачи, се отчитат и във Варна и Пловдив.

"Расте влиянието на най-младите купувачи. Устойчива е тенденцията, характерна за народопсихологията ни - при определен обем налични спестени средства и сигурни доходи, хората да купят собствен имот“, коментира Атанасова.

Позиционирането на младите хора като активни клиенти предполага и промени в начина на избор на имот, посочват от компанията. За това спомагат и новите реалности, които пандемията донесе.

Сделки се сключват след все по-малко на брой огледи. "Хората проучват имотите предварително и от разстояние, а ние като консултанти ги насърчаваме да го правят, предоставяйки им необходимите дигитални инструменти и възможно най-изчерпателната информация онлайн. Това дава възможност на страните да се запознаят с параметрите на потенциалната сделка дистанционно. А когато стигнем до физическа среща, клиентите са на много по-напреднал етап в процеса по вземане на решение и посещават имота предимно, за да затвърдят това решение”, обяснява Атанасова.

Цени

Около 5-6% - такова е повишението на цените на годишна база при сделките на Имотека. Тристайните апартаменти продължват да са най-търсени – 37% от сделките (заради нуждата от повече площ за семейството след като всички са вкъщи повече време), следвани от двустайните, които представляват 34% от всички покупки. Леко расте интересът към многостайните жилища, за които са сключени 8% от сделките в периода януари-март 2021.

Средните цени в столичните квартали са стабилно над 1000 евро. Най-високи са те в "Иван Вазов" и "Изток" съответно по 1860 и 1808 евро. Близо до тях са и средните цени в центъра - 1640 евро, и "Яворов" - с 1684 евро.

Най-евтино може да се намери жилище в "Дружба" - средно по 930 евро на кв. метър, в "Надежда" - по 958 евро, и в "Люлилн" - по 976 евро. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във