Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Расте износът на България към ЕС и през април

През първите четири месеца на тази година расте износът на България към Европейския съюз – нашият най-голям търговски партньор, изчислява националния статистически институт. Това може да означава, че икономиката ни, и най-вече бизнесът на експортно-ориентираните компании, се възстановяват.

През април износът на българските фирми за Европейския съюз нараства с 59.7% спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 3.90 млрд. лева.

В периода между  януари  и април експортът ни за общността се увеличава също - с 21.7% на годишна база, и е на стойност  14.25 млрд. лева. Основните ни търговски партньори в тази група държави са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция, като те общо формират 70.9% от българския износ за държавите - членки на Европейския съюз.

Вносът на България от ЕС

през април тази година също нараства - с 56.7% спрямо същия месец на миналата година, и е в размер на 3.60 млрд. лева.

И през периода януари - април тенденцията при импорта се запазва. Увеличението е с 19.8% на годишна база и е на стойност 14.10 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, които сме внесли от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Унгария и Нидерландия, показват числата от статистиката.

 

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF)

на България в търговията с ЕС през първите четири месеца на тази година е положително за нашата страна и е на стойност 56.9 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във