Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Расте интересът към купуването или строежа на къщи

Интересът към къщите е съсредоточен в периферията на градовете.

Пандемията определено доведе и до промяна на модела на търсене на жилища. Затварянето на детски градини и училища и въвеждането на работа от вкъщи принудиха някои семейства да потърсят жилища с повече стаи.

Факторите, които определят настройката на инвеститорите към недвижим имот, са няколко. На първо място -

ниските лихви на депозитите и ипотечните кредити.

Доходността от банков влог е ниска и в някои случаи хората преценяват, че вложението в имот е по-рентабилно в дългосрочен план. Ниските лихви на ипотечните кредити пък дават възможност на лицата със стабилни доходи да закупят жилище, като за начален капитал е необходима сумата за самоучастие, определена от банката. По-важният фактор е стабилността на доходите. Немалка част от по-младите купувачи са служители в IT компании, които са с най-голям процент работещи от вкъщи, а също така са с добри доходи.

Отделна тема е, че българите винаги са имали специфично отношение към идеята за собствено жилище, за разлика от нагласите в други държави, където преобладават наемните отношения. 

Възрастта също е определяща. Хората над средна възраст все още смятат инвестирането на свободни средства в имот за най-подходящо, докато някои от по-младите предпочитат инвестицията в акции, злато и други.

През 2021-а не се очаква сериозна промяна, смята Диляна Христова, генерален мениджър на инвестиционната компания с международен опит Nova City Group. По-скоро стремежът към смяна на жилището с по-голямо, би могъл да стимулира динамиката на покупко-продажбите у нас. За миналата година се наблюдава ръст от 4% при двустайните жилища и 7% - на тристайните.

Според Христова определено има повишаване и на

интереса към закупуването на къща

или парцел за строителство. През 2020-та той е нараснал два пъти в сравнение с 2019-та. Този интерес е съсредоточен в периферията на градовете, включително и към така наречените комплекси от затворен тип.

Апартаментите

обаче си остават най-желаната опция за място за живеене, като се забелязва покачване в търсенето на тристайните и четиристайните, поради нарастващата нужда от пространство на обитателите. Тристайните апартаменти, закупени само с цел инвестиция, също се очаква да нараснат като процент. Същевременно специалистите в сферата на недвижимостите отбелязват, че купувачите у нас са станали доста по-предпазливи при покупката на жилище „на зелено“, което обаче се дължи на несигурността, породена от пандемията, а не на дестабилизиране на бранша.

Ако преди 20 години се смяташе, че срокът от 10 години е добър за възвръщаемост на инвестицията в имот, то сега това зависи изцяло от съотношението наем-покупна цена.

В централните градски части, в които строителството е ограничено, съответно и цените са по-високи.

През тази година

не се очаква драстична промяна на цените

на недвижимите имоти. Разбира се, при пандемията никой не може да предвиди какво точно ще се случи, но в момента няма индикации за повишаване на цените на труда и материалите и интересът към покупка на жилище не се е променил драстично, за да повлияе чувствително в тази насока.

Забелязва се известен отлив на чужденци, инвестирали във ваканционни имоти в България, главно на британски граждани заради Brexit. Но се очертава изтеглянето на някои от тези инвестиции да бъде компенсирано от български купувачи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във