Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Расте броят на хотелиерите, които ползват подпомагане от държавата

Половината от управителите смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации.

Расте броят на хотелиерите, които са готови на отстъпки, за да задържат гостите си. През октомври 51.7% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, други 62.3% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 48.3% - на нощувката. Това показват данните от проведеното от Националният статистически институт месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната, свързани с COVID-19. Става въпрос за категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване) с над десет легла, които са имали дейност през октомври.

По отношение на наетия персонал се отбелязва увеличение на мениджърите, предприели основните мерки: „платен отпуск“, „неплатен отпуск“, „преминаване на непълно работно време“, „намаляване на възнагражденията на персонала“ и „дистанционна форма на работа“. Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите, за пореден месец продължават да се увеличават и достигат 27.7 процента.

През октомври 59.9% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо септември, докато малко над една трета от тях посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) почти половината от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „До 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, но 26.2% посочват, че няма да могат да се справят сами, а 25.5% от анкетираните смятат, че ще успеят „До 100%“.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план, през октомври половината от мениджърите смятат да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, а една трета от тях ще продължат да работят. Но има 16.8% от управителите, които предвиждат временно да преустановят дейността си, а 3.1% прогнозират дори да я прекратят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във