Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Расте броят на хотелиерите, готови да намалят цената на пакет услуги

През ноември две трети от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо октомври. Прави впечатление, че това е най-високия процент по този показател след април и март тази година.

През ноември половината от хотелиери са били готови да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените от тях резервации. Расте броят на тези, които са готови да намалят цената на пакет услуги ( 66.3%), а 47.3% са тези, които ще свият и цената на нощувката. Това показват данните от проведеното от Националният статистически институт месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната, свързани с COVID-19. Става въпрос за категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване) с над десет легла, които са имали дейност през ноември.

По отношение на наетия персонал през последния месец има увеличение на ръководителите, които са предприели основните възможни мерки: „платен отпуск“, „неплатен отпуск“, „намаляване на възнагражденията на персонала“ и „дистанционна форма на работа“. Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите за пореден месец, продължават да се увеличават и достигат 31.8 процента.

През ноември 74.1% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо октомври. Прави впечатление, че това е най-високия процент по този показател след април и март тази година. Но числата отбелязват и 23.8% хотелиери, които посочват, че няма промяна по отношение на приходите. 

В краткосрочен план (през следващия един месец) около половината  от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „До 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, малко над една трета от тях обаче няма да могат да се справят сами. И само 20.8% от анкетираните хотелиери посочват, че ще успеят да оживяват със собствени финанси „До 100%“.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през ноември половината от ръководителите отбелязват, че смятат да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, а една трета предвиждат временно да преустановят дейността си. Други 21.8% от мениджърите смятат да продължат да работят, а 3.5% прогнозират да прекратят дейността изцяло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във