Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Расте броят на чужденците, посетили България със служебна цел

Расте броят на чужденците, които са посетили България през март със служебна цел  (командировки, участие в конференции, в конгреси и симпозиуми и други), четем в данните от Националния статистически институт. Числата веднага го отразяват и показват 1.4% повишение до 61 181 човека. А това означава, че 21.25% от чужденците са били у нас със служебна цел. Общо 47 045 чужденци са пътували до България по бизнес през февруари, а през януари бройката на бизнесмените  бе 43 291. 

Общо двадесет са страните, от които са дошли по над 100 бизнесмени. Добрата новина е, че сред тях са основните ни търговски партньори, макар че присъствието им е различно като брой.   

Най-многобройно е бизнес присъствието у нас от балканските страни. Изчисленията на в. "Банкеръ" показват, че 78.17 от всички пристигнали у нас със служебна цел са от съседните държави. Най-много са били турските и румънските бизнесмени в този период. Близостта, по-малкото пречки при пътуванията в пандемичната обстановка и големия брой проекти и фирми, които работят във всяка от страните. От балканските страни у нас идват също и най-много туристи.

Общо 17 306 са били командированите от Турция у нас през март. Страната е най-големият по големина търговски партньори на България извън Европейския съюз. Многото турски фирми и инвестиции у нас са в основата на активните търговско-икономически връзки, както и възможността през България по-лесно да се достига до европейския пазар. 

От Румъния със служебна цел през март са дошли 10 653 човека. Северната ни съседка е вторият ни по големина търговски партньор на страната ни в Европейския съюз. Не са малко и фирмите с румънски или румънско-български капитал у нас. 

Извън бизнес посещенията от балканските страни, отново отбелязваме вълна от украински бизнесмени у нас - общо 2985, са пътували до България през март със служебна цел. Въпреки спада и в износа, и във вноса през януари-февруари, тези посещения сочат повишен интерес към търговия и инвестиции. А Украйна е и сред страните с голям брой туристи, които посещават България.  

От  Германия, която е най-големият ни търговски партньор, през март 376 човека са били у нас със служебна цел

А от Нидерландия - най-големият чуждестранен инвеститор у нас, са пристигнали само 217 бизнесмени. 

Транзитните преминавания през страната са 58.2% (167 400) от всички посещения на чужденци в България.

 

Пътуванията на българи в чужбина

През март тази година в условията на продължаващата епидемична обстановка пътуванията на български граждани в чужбина са 251 500, като броят им е с 9% над регистрираните през март 2020 г., когато за първи път беше въведено извънредно положение в страната във връзка с разпространението в световен мащаб на COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във