Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Растат приходите от сделки с имущество във Велико Търново въпреки епидемията

Приходите в общинския бюджет от местния данък върху сделки с имущество растат въпреки негативите, породени от епидемията от COVID-19, съобщиха от Община Велико Търново след отчета на кмета Даниел Панов пред Общинския съвет.

Пред местния парламент и пред обществеността той представи измеренията на влиянието на епидемията във финансов и икономически план, както и актуалните мерки, предприети от общинската администрация.

Един от положителните за икономиката белези е нарастването с около 100 000 лева на приходите от данъка върху сделки с имущество за периода между януари и април спрямо същия период на 2019 г., отбелязва кметът Даниел Панов.

В същото време с около 4.2 млн. лева по-малко са приходите от данъците върху сгради и моторни превозни средства, както и от такса смет за първите четири месеца на тази година. Кметът обаче подчертава, че тази цифра е пряко свързана с времето, когато карантината и противоепидемични мерки в страната бяха в най-голямата си сила и засегнаха редица икономически дейности и голяма част от бизнеса в общината.

Положителното развитие на ситуацията около епидемията е позволило през този месец да започне облекчаване на противоепидемичните мерки, възстановяване на хотелиерски, ресторантьорски и туристически услуги, макар и в намален обем. Срокът за плащане на данък сгради и данък МПС с отстъпка е удължен с два месеца в общината, както и времето за внасяне на първата партида на таксата за битови отпадъци. "Очакваме част от несъбраните през първо и второ тримесечие приходи да бъдат внесени през втората половина на годината. Във всяка една бюджетна функция – образование, младежки дейности, спорт, култура и туризъм, социални дейности и др., където са отчетени намалени приходи, имаме и съответното редуциране на разходи. Това, което зависи от нас – да поддържаме финансовата стабилност, го правим. Разходите през тези четири месеца не са с изпреварващ темп спрямо същия период на миналата година", обобщава кметът Даниел Панов.

И в периода на извънредната епидемична обстановка остават облекченията за граждани и бизнес, преустановили дейност заради епидемията. Те са освободени от плащане на наем за общинско имущество. Приети са и нови облекчения в сферата на културата - до 14 юни тази година ползвателите на Летния театър ще плащат 30% от определената такса, а Изложбени зали "Рафаел Михайлов" ще се предоставят безплатно при спазване на съответните противоепидемични мерки.

По мярката 60/40 са кандидатствали 86 работодатели от община Велико Търново, което е позволило запазването на 853 работни места. Други мерки са отпускането на 40 млн. лева от 1 юли за автобусните превозвачи, грантовете за микро- и малки предприятия, програмата за безлихвени кредити за работници. Предстои отварянето на процедура за грантове и за средните предприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във