Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РАСИСТЪТ, СЕКСИСТЪТ И... ПРОСТАКЪТ

Ако някой е имал съмнения, че пратеният от народните ни избраници в Европейския парламент депутат от Атака Димитър Стоянов не е за там, то те са отпаднали. В четвъртък, още докато беше топла новината, че България влиза в Европейския съюз от 1 януари 2007 г., нашенският националист се погрижи за имиджа на страната ни по особено шумен начин. В електронно писмо до колегите си от Европарламента Стоянов изрази свободно мнението си за унгарската депутатка от ромски произход Ливия Ярока, която бе номинирана за годишната награда на излизащото в ЕП Парламентарно списание.
Освен че споделил едва едногодишните си наблюдения на парламентарната практика в Страсбург, Стоянов се произнесъл за етническия произход, външността и килограмите на дамата, като не пропуснал да препоръча и някои български практики, свързани според него с търговията с ромски жени.
На следващия ден рано сутринта пастрокът му Волен Сидеров, който впрочем се кандидатира за президент, не пропусна да доразвие пи ар-а на Атака на местна почва. Като оповести, че в изявлението на съпартиеца му нямало нищо расистко. И че ако някой открие такъв нюанс, лично той, Волен Сидеров, щял да го накаже.
Понятиеторасизъм стана доста обтекаемо, особено когато някой от Атака се обслужва с него. Напоследък с проблема се занимава българският съд в няколкото дела, заведени срещу Волен Сидеров от не една и две неправителствени организации.
Тепърва ще видим дали в Европейския парламент пипат толкова меко, колкото нашата Комисия по парламентарна етика, на която депутатът Димитър Стоянов често създава работа. Вероятно в Страсбург са безкрайно толерантни и може би аристократично ще подминат комплимент, който е по-близко до обидата.
Неизбежният извод от цялата работа е, че час по-скоро у нас трябва да бъдат проведени избори за евродепутати. И като неизбежна самоотбрана да бъде въведено изискването те да не са народни представители в действащия парламент на страната ни.
Иначе тепърва ни предстои да берем срам в няколко посоки. Първо, наред с тийнейджърските възклицания на Димитър Стоянов по повод колежките му спонтанният младеж може да изтърве някоя още по-груба дума в етническа посока. Както се вижда, Стоянов е с убеждението, че всичко му е позволено, а политическият му (и домашен) гуру Сидеров явно не го е наказвал, а поощрявал.
Второ, в Европа са доста чувствителни на тема сексизъм, който у нас все още може да мине за балканско-ориенталска дебелащина. Сексистът прочие е човек, който има проблеми с жените, поради което не пропуска случай да оспорва качествата им и да им отправя критики.
Третата конфузия идва от потвърденото подозрение на европейците, че българите нямат обноски. Простакът, най-общо казано, е човек, който, попаднал в определена социална среда с по-високи изисквания, не знае как да се държи и върши неуместни неща… Неприятното е, когато го прави български евронаблюдател. От когото се очаква да бъде нещо като лице на нацията. Е, европейците са цивилизовани хора, които вероятно знаят, че по силата на антропоморфното сравнение всяка нация има и други части освен лице. Само че мястото им не е точно в Страсбург. Което е проблем на българските депутати и, за съжаление, на българските избиратели.
Иначе Стоянов накрая се бил извинил. Не на дамата, а на останалите евродепутати. Не ни остава нищо друго, освен на припомним гостуването на Алековия герой Бай Ганьо у професор Иречек. След като Ганьо не се справил с трапезната техника, при което разлял на масата неприлично количество супа, доволно възкликнал: Пардон, оцапах ви бохчата…

Facebook logo
Бъдете с нас и във