Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рашков: Проверката в СУ не цели да се злепостави Герджиков

Изяснява се дали парите за университетските ремонти са усвоени авансово, или не, каза пред репортери служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. По-рано от МВР съобщиха, че "Икономическа полиция" проверява Софийския университет, УНСС и Техническия университет в София заради отпуснати от предишното редовно правителство близо 80 млн. лева за ремонт на общежития. Рашков посочи, че научил за започнала проверка от дебата между президента Румен Радев и неговия опонент на предстоящия вот - ректорът на СУ Анастас Герджиков, който нарекъл проверката "нахлуване". Вицепремиерът обясни, че двама цивилни служители на "Икономическа полиция" са поискали съответните документи и в никакъв случай не може да се говори за нахлуване.

"Има указания да се включи клауза за 100% авансово плащане. Това нормално ли е? Ако за някого това е нормално, аз искам да кажа, че за МВР не е нормално. Ние ще изясним този случай, независимо кога се насрочват избори за депутати, независимо кога ще се насрочат избори за президент, кой ще се кандидатира и от коя партия е той", подчерта силовият министър. 

Проверката е в много начален етап и изобщо не е трябвало да се оповестява пред медиите, но заради казаното от ректора на СУ в ефира на националната телевизия, МВР е трябвало да даде разяснения. "Ако някой от ръководството на МВР е имал намерение да използва данни от проверка, с която да злепостави единия от кандидатите за президентския пост, е в дълбока заблуда. Както е видно на цялото общество – не сме казвали нито дума за тази проверка. Никой от министерството не е имал намерение да изложи Герджиков и не смятам, че такъв аргумент трябва да се изтъква по време на президентски дебат", увери вътрешният министър.

Рашков коментира и вота в Турция и установените случаи на агитация в турски медии за определени кандидат-депутати и кандидат-президент на изминалите избори у нас: "Ситуацията в Турция оставя привкус на едно желание някой да се намеси във вътрешните работи на нашата страна. В множество избирателни секции в Турция са гласували по 1500 души. След като знаем, че една много голяма част от сънародниците ни там са позабравили български, възниква въпросът обективно възможно ли е да се случи такъв голям брой гласуване." По думите на министъра съмнение буди и ниската активност на симпатизантите на ДПС у нас, а високата зад граница. "Аз не помня в историята назад ние като българи да се интересуваме точно по този начин от изборния процес в Турция", допълни Рашков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във