Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рашков: Прокуратурата бави преписки за 25 престъпни групи

Главният прокурор и бившите управляващи разпространяват лъжи, за да бъдат представени като най-добри управници и че други освен тях не може да има. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков при представянето на годишния отчет на МВР. И посочи, че досега никой не е обърнал внимание как се изграждат магистрали у нас. Никой не се е интересувал как са изразходвани парите на българския данъкоплатец. "Продължаваме да разследваме как милиони са получавани в една банка за един ден. Стотици милиони изтичат в ремонти на язовири. Парите са отишли по договори на завишени цени", посочи Рашков. 

"От осигурени 80 милиона лева бюджет за ликвидиране на последствия при бедствия, докато напуснат властта, ГЕРБ са изхарчили 2/3 от този фонд за два – три месеца, каза министърът и допълни, че МВР се натъква на разходи, които са учудващи. Той не сподели повече детайли, но уточни, че става дума за финансиране на „техни“ общини. 

"Българският народ се наслуша по темата за независимостта на прокуратурата, но това няма общо с неспазването на закона от прокуратурата и безнаказаността", изтъкна силовият министър. И отбеляза, че главният секретар на МВР е сигнализирал инспектората на Висшия съдебен съвет за това, че от 2018 година досега спецпрокуратурата не е придвижила 25 досъдебни производства срещу дейността на 25 престъпни групи. До момента отговор от инспектората няма, поясни Рашков: "Така никога няма да бъдем правова държава, няма да има върховенство на закона, ще има прокуратура, която винаги ще слага спирачка на МВР. По думите на вътрешния министър има над 100 случая, приключени от МВР, които с месеци и години стоят без движение в прокуратурата. Той обеща днес или утре този списък с казуси да бъде публикуван. 

"Искаме да направим сериозни структурни промени в МВР на централно и на местно ниво. Ще приложим специален математически модел", каза той. И добави, че МВР е застинало с десетки години. Промените няма да намалят способностите на министерството да изпълнява собствени задачи и функции. А в ситуация на военна криза МВР трябва да обезпечи охраната на стратегически обекти. 

"Не смятаме, че сме безгрешни. Виждаме къде има резултати и къде трябва да се работи. Работи се по промени в Закона за движението по пътищата. Всички трябва да вземем отношение по този въпрос, защото безопасността по пътищата не е отговорност само на МВР. Мислим и за промени в наказателното законодателство в четири направления. Едно от тях касае образуването на досъдебни производства и по-точно прекаления формализъм на процедурата", заяви Рашков. "Изпитвам гордост, че служителите на МВР осъзнаха отговорността си и успяха да осигурят честни избори. Имаме оперативна информация как на места са се появили партии, без да имат никакъв електорат, каза Рашков, отчитайки трикратен ръст на делата за купуване на гласове", допълни той.

Некоректно е да се твърди, че се дистанцираме от синдикатите. Вече сме имали четири-пет срещи с тях, каза още Бойко Рашков в коментар на заявените протести от синдикати във ведомството. "За мен е изненада, че ще има протест. Аргументите са малко мътни, но диалог има, счита той. И уточни, че през декември са имали срещи със синдикатите, когато са коментирани идеите за реформа в МВР. 

По-рано днес синдикати в МВР обявиха, че утре започват протест в палатков лагер пред Министерството на финансите. 

Идеята беше да бъде назначен Иван Демерджиев за заместник-министър на вътрешните работи, за да ни помогне в началото и после да се случи „нещо друго“. Но няма движение по това „нещо друго“, обясни Рашков и каза, че няма междуличностен проблем.  По-рано днес бившият служебен правосъден министър Иван Демерджиев изпрати писмо до медиите, в което обяснява защо няма да приеме да бъде заместник-министър на вътрешните работи. 

Тези, които вдигат знамето на върховенството на закона, 3-4 месеца не казват какво се е случило с предадените от нас материали за магистрала „Хемус“. Няма да се изненадам, дори ако откажат да образуват досъдебно производство. Затова прокуратурата трябва да уведоми обществото какво решение е взела, каза вътрешният министър. По думите му има едно разследване в националното следствие, по което се занимават с министри. Очаквам в един момент прокурори да се еманципират от Гешев и да вземат правилни процесуални решения, и да внесат искания за снемане на имунитет в парламента. 

Ако бъда призован, ще свидетелствам, каза Рашков по повод случая със задържането на лидера на ГЕР Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Прокуратурата си служи с лъжи и заблуждава обществото. Съмнявам се, че може да проведе независимо разследване, посочи той.

По-рано днес Рашков каза, че е готов със списък с около 100 случая, по които няма резултат в прокуратурата. В коментари след това той посочи, че един от тези казуси е „Осемте джуджета“. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във