Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Рашков: Няма никакви възможности за злоупотреба с машините

Уверявам обществото, че е изключена всякаква възможност за злоупотреби с машините за гласуване. Това каза на брифинг в Главна дорекция „Национална полиция“ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Думите му бяха по повод твърденията на политическа партия, че устройства, извън поръчаните за вота, са докарани у нас с цел манипулация на изборните резултати. По случая МВР направи проверка.

"Фирмата "Сиела Норма" е частен икономически субект. Тя може да търгува с това, с което се занимава и което не противоречи на закона. Машините, които са поръчани от Централната избирателна комисия, са доставени с воден транспорт през Гърция. Лично аз съм имал повод да обсъдя с гръцкия министър на вътрешните работи забавянето на доставката и това беше заради стачка. Обстоятелството, че „Сиела Норма“ е закупила и внесла други машини, е бизнес на фирмата, а не на държавата. Тези машини се съхраняват в склад на самата фирма, който е на друг адрес и фирмата се грижи за тяхното съхраняване. Фактът, че ние скоро разбрахме за тези машини, не променя нещата. Който ги е закупил тези машини, той трябва да отговаря на въпросите на някои политици, които се противопоставяха, така че все едно сегашното правителство има някакви намерения да злоупотребява във връзка с изборния процес. Политически измислици са това, които могат да доведат само до едно – до тревога в българското общество. Тези машини са внесени изцяло от "Сиела Норма" с въздушен транспорт и не са внесени с останалите машини", обясни Рашков.

"МВР не започна да се самопроверява. Ние няма за какво да се самопроверяваме. По искане на ЦИК, предвид внушенията, които са направени в обществото, вчера извършихме проверка на машините, доставени от „Сиела Норма“ и тези машини се установи къде се намират. ЦИК разпореди на МВР да бди за тях, като складовете бъдат запечатани и машините не бъдат изваждани от склада без разрешение на ЦИК. МВР няма отношение към този въпрос. Складовете са запечатани, адресът е известен и не е същият, в който са машините за гласуване в неделния ден. Уверявам обществото, че е изключена всякаква възможност за злоупотреби с машините за гласуване. Убедени сме, че изборният процес ще протече нормално", категоричен е Рашков.

По думите на министъра вътрешното ведомство бива обвинявано в несъществуващи грехове. По образувани досъдебни производства за търговия с гласове към днешна дата вече сме наравно с резултатите, които имаме към юли месец, уточни той. А изводът е, че някои политически партии не са се отказали да пазаруват гласове. "Те искат чрез престъпленията да заемат отново властови позиции. В тази връзка, за голямо съжаление, трябва да обърна внимание, че сме свидетели на такава криминална активност на главно две политически партии у нас. Плащането на гласове става с асфалтовата сага в България. Не само свързана с магистрала „Хемус“, но и с други подобни обекти, включително с т. нар. ремонти на язовирите, които са повече от 400 в страната. Началото на тези ремонти започнаха по същото време, когато започнаха първите няколко лота на „Хемус“. Няма да спра да наричам това строителство на „Хемус“ кражбата на века, защото нямаме подобен случай досега", подчерта Рашков.

"С извратеното използване на процедурата инхаус авансово са сключени няколко договора. Аз имам тези договори, които са за над 10 млн. лв., от които са платени авансово половината от тези средства без търг и поръчка, а с директно договаряне. Както ни е известно г-н Беличев (бившият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" - бел. ред.) не е в страната. Българското общество не знаеше какво се е случвало миналата година, когато е било голямото раздаване. По някои от лотовете, въпреки това раздаване, няма предприета абсолютно никаква строителна дейност", посочи още вицепремиерът.

На брифинга стана ясно, че броят на проверените места, за които има постъпила информация, че се извършва дейност в противоречие с Наказателния кодекс и касае престъпления, свързани с изборния процес, са 2371. Общият брой на задържаните лица за 24 часа до момента е 38. Има други такива, които са 642. Издадени са 2707 протокола за предупреждение – само за нарушение на изборното законодателство. Образувани са общо 108 досъдебните производства за различните състави.  

По време на акцията срещу купуването на гласове са установени и редица други нередности. Кмет от село Тича е задържан за трафик на мигранти, председател на Общинския съвет в Пазарджик е нанесъл побой на друг член на партията си, дъщерята на кандидат за депутат от Хасково е ползвала диплома, "в която имало меко казано неточности", за да започне работа в Министерство на правосъдието, разказа Рашков. "Във Варна парите, които са били приготвени за раздаване на хората по списъци, са рекламни материали за около 200 000 лева, в Русе има намерени общо около 200 000 лева в пари и злато, в Благоевград в офиса на партия са открити материали за подготовка за купуване на гласове, посочи още той. "Не ми е известно и до момента прокуратурата да е съдействала за претърсване на тези офиси. Област Хасково не отстъпва по резултати от нашите действия на резултатите при предходните избори. Много странно за един политик е, когато органите на МВР съберат данни за престъпления с изборния процес, да тича да успокоява близките на задържаните", смята вицепремиерът. 

В последните месец в ГДБОП се извършва разследване в две направления, обхващащи почти едни и същи лица. Едното за установяване на връзка на прокурори от Спецпрокуратурата със случая "Осемте джуджета". Другото е участие на един бивш служител на МВР, който впоследствие е издигнат за министър на вътрешните работи. "Интересен факт е, че след момента, в който се изземва и конфискува имущество на Илия Златанов и неговия син Явор Златанов от известната охранителна фирма "Делта гард" с участието и помощта на прокурори от Спецпрокуратурата, има и едно имущество то 20 - 21 автомобила, като един от тях попада при дъщерята на този бивш министър, странно как. Вие ще се досетите", заяви Рашков. По думите му има материали в МВР, от които е видно с какво се е занимавал този бивш служител на МВР, който е издигнат до министър на вътрешните работи. "Има материали, от които е видно как е контактувал със собствениците на "Делта гард", с Маргините, Митьо Очите, как са били наблюдавани от службите на МВР при техни пътувания. За него един бивш прокурор се е изказал, че е много добър професионалист, а МВР е наградило тогавашния главен прокурор за доблест", добави той. "Пожелавам ви да участвате в честни избори и да гласувате по съвест и убеждение и да не ви притесняват с материални облаги. Призовавам служители на МВР, които притежават информация от такъв характер, да дойдат при мен по което и да е време", апелира Рашков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във