Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Рашидов дава 600 хил. лв. за полети

Самолетните билети за служебните пътувания на чиновниците на Министерството на културата ще глътнат през следващите две години 600 хил. лева. От обявената на 18 януари обществена поръчка за избор на туроператор не става ясно докъде точно ще летят подчинените на Вежди Рашидов, но сумата е наистина впечатляваща. Достатъчно е само да споменем, че на 1 октомври 2012-а администрацията на президента Росен Плевнелиев се е споразумяла за едногодишните си полети с Аргус Травел срещу 100 хил. лв., а както добре знаем, държавният глава често пътува зад граница, и то с немалки делегации.


Кой точно ще спечели апетитната поръчка би трябвало да разберем още през февруари, тъй като срокът за подаване на оферти е 28 януари, а отварянето им е насрочено за следващия ден. До участие в надпреварата ще бъдат допускани само фирми, които имат над 1 млн. лв. оборот за 2009-а, 2010-а и 2011 г. и са изпълнили поне три договора за доставка на самолетни билети. Сериозни изненади обаче едва ли ще има. Подобни поръчки на министерствата по традиция се печелят от пет-шест фирми, които негласно си поделят договорите с държавата. В края на октомври 2012-а например министър Рашидов подписа договор за 180 хил. лв. с Елит травел интернешънъл. Фирмата на Анелия и Красимир Бачийски ще продължи да обслужва ведомството до изразходването на съответната сума, след което дейността ще бъде поета от новоизбрания туроператор. Преди Елит травел същото министерство се е доверявало основно на Хорнит ООД. Контракти с това дружество започват да се подписват още в началото на 2008-а, като първият е за 84 хил. лева. Следващият - от април 2009-а, е за 480 хил. лв., а този от края на 2010-а е за 300 хиляди.


Всички тези разходи на администрацията обикновено попадат в графата безотчетни и никой не знае за кое пътуване колко точно пари са похарчени, кои са се възползвали от билетите и най-важното на какви тарифи са платени пътуванията. Неизменна практика у нас е да се провеждат обществени поръчки за постигането на уж по-ниски цени, но в крайна сметка управниците винаги летят доста по-скъпо от обичайното.

Facebook logo
Бъдете с нас и във