Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Раните от бетонираното ни Черноморие не зарастват

S 250 4411ca1a b348 41d0 afdb 538cd4846028

Едва ли е тайна за някого, че вече сърбаме врялата попара от бетонираното ни Черноморие. През сегашния летен сезон обаче картината на „узаконените“ безумни градежи отпреди повече от десетилетие придобива все по-черни краски. Освен драстичния отлив на туристи, който началничката на сектора Николина Ангелкова се опитва да прикрие по  кьошетата, така жадуваният от всички правителства през последните години инвеститорски интерес към нашето крайбрежие взе да затихва доста осезаемо.  

Нещо повече,

белезите на къде осъществената, къде не строителна инвазия

по крайбрежието, при която стотици предприемачи решиха, че ще забогатеят скоростно, продължават да не зарастват. Все по-често ставаме свидетели на търгове  за продажба имоти на фалирали строителни предприемачи на смехотворни цени. Но дори така купувачи липсват.

Такъв е случаят с обявеното в несъстоятелност дружество с ограничена отговорност“Eвросилекс”, регистрирано във Варна . Негови собственици са френските граждани Александр Глас и Никола Галан, в съдружие с българската компания „Стратиев финанс“ АД. Началната дата на свръхзадлъжнялостта на фирмата според документите от десетките водени дела е от 30 април 2010-а, обявена е в несъстоятелност през 2013-а, но окончателното прекратяване на правомощията на „органите на длъжника“ става едва през октомври 2016 година.

Досега назначеният от съда синдик на фалиралата компания Янко Стоянов е обявявал  над десет  търга / от 2017-а насам/, показва справка в бюлетина на синдиците. Продавани са  поземлени имоти в Аксаково и Кранево,  магазини, апартаменти - част от които дори недовършени. Колко успешни са били продажбите им, можем само да гадаем.

Очевидно обаче все още има още за продаване, тъй като през следващата седмица (на 10 юли)  Стоянов  за пореден път  е обявил два търга за продажбата на остатъците от активите на дружеството. Той

ще търси купувач

на земя и на няколко обособени части от имуществото, останало в  масата на несъстоятелността на “Евросилекс” . Първият търг е за продажбата на близо 10 дка в  Каварна ( по документи 9252 кв.м) , за които е определена  минимална продажна цена  в размер на 489 950 лева.

Същият ден ще се продава и още един  незастроен парцел с площ  от 4260 кв.м., в едно с издадено Разрешение за строеж ( №186 от 28 май 2007-а) за „Ваканционна сграда „Ривър парк”. Според него на терена  може да бъде ситуирана сграда с разгърната площ от  4857.93 кв.метра. За този имот цената е определена на символичните   179 230 лева.

Освен земите, на тезгяха на синдика са сложени и три апартамента от по 70 кв.м., на цени около 35 хил.лв., както и един магазин от  65.12 кв.м., ситуиран  в хотел „Свети Георги” . Неговата продажна цена е  57 090 лева.

От прегледа  на всички обявявани до този момент продажби, дори те да са били осъществени, става ясно, че имуществото на фалиралата фирма едва ли ще може да покрие огромните й дългове.

От дванадесетте  страници на списъка на приетите от съда кредитори , предявили претенциите си през 2014-а , който е публикуват във фирменото дело  на обявеното в несъстоятелност дружество става ясно, че задълженията към „Голдън Вилиджес“ЕООД, собственост на  единият от съдружниците в компанията   Георги Стратиев  ( чрез „Стратиев финанс“ АД) задълженията са близо 4 млн.лева. Наред с него са вписани двадесет и три физически и юридически лица (повечето чужди граждани), на които фирмата дължи суми в порядъка от 70 до 800 хил.лева. Ако към това прибавим информацията, която може да бъде прочетена в десетките съдебни решения , от която става ясно, че две български банки ( ОББ и Уникредит Булбанк) също имат да прибират сериозни суми . ОББ  например ще има да чака своите  близо 3 млн.лв ( 2 812 089. 09 лв) , а Уникредит Булбанк  колосалните 14 398 242.71 лева. На този фон задължението към Националната Агенция за приходите е записана със символичните 65 443.22 лева.

Както можем а се досетим, надеждите за връщането на вложените средства от всички тези кредитори, едва ли ще се увенчае с особен успех.

Но,

за да бъдем съвсем коректни

направихме опит да разговаряме със синдика на дружеството Янко Стоянов, за да разберем на каква част от средствата ще могат да разчитат всички те. За съжаление Стоянов не беше особено общителен и заяви, че не може да „изнася информация за служебната си работа на трети лица“, т.е. на медии. Така и не успяхме да разберем какъв е процента  на възвращаемост на кредиторите от всички тези признати вземания след извършените до този момент продажби. Но както всички знаят, той трудно достига 20 на сто от дължимото.

Инак преди повече от десет години рекламиращата се като  френска инвестиционна компания "Евросилекс"  стартира кампанията си у нас и в чужбина , като обяви, че започва реализирането на мащабен проект в аксаковското село Генерал Кантарджиево. Беше направена и Първата копка на ваканционното селище "Кристъл СПА апарт хотел" (Crystal Spa ApartHotel), като по план проектът трябваше  да бъде завършен до 2009 година. Той беше анонсиран като инвестиция в рамките на 35 млн.евро. Селището е разположено на площ от 39 дка и включва 354 апартамента, 17 басейна, много зелени площи, изкуствени езера, две игрища, тенис корт и тропическа гора.  Очевидно по това време нещата са вървели сравнително добре, защото французите Никола Галан и Александър Глас настъпваха сериозно със свои инвестиционни проекти,  съсредоточени главно по Северното Черноморие, и по-специално около Каварна. Сред по-мащабните инвестиции на "Евросилекс"  бяха  жилищният комплекс "Свети Георги" в курортната зона на Каварна и хотелският комплекс "Каварна хилс", съвместна инвестиция с испанската фирма "Мангле".

След първите очевидно успешни опити на компанията намеренията на французите бяха да  изградят и  луксозно селище на територията на община Аксаково, съобщи по това време изпълнителният директор на дружеството Станислав Генов. Общата инвестиция за него беше обявена  за около 45 млн. евро. Проектът предвиждаше  да бъдат изградени два самостоятелни ваканционни комплекса от затворен тип и голф училище.  Тези и още няколко сериозни проекта започнаха да се реализират през 2008-а, но финансовата криза удари френските любители на бетона край морето и те  бяха принудени да зарежат „бляскавото си бъдеще“ у нас и оставиха след себе си доволно сериозни дългове и купища разбити надежди на бъдещи собственици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във