Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РАМКО ЩЕ ТЪРСИ НЕФТ ЗАЕДНО С АНШУЦ

Аншуц България ЕООД получи правителствено разрешение да прехвърли на Рамко България 20% от правата и задълженията си по договора за търсене и проучване на нефт и газ в блок А-Ловеч. Практически това ще стане в близките дни, когато министърът на околната среда и водите ще парафира допълнително споразумение към основния договор. Той бе подписан на 11 април 2000 г. с компанията майка - Аншуц овърсийз корпорейшън. Пет месеца по-късно, през септември миналата година, регистрираната в гр. Денвър, САЩ, фирма делегира всичките си правомощия по договора на създаденото у нас нейно дъщерно дружество - Аншуц България ЕООД. Сега пък то прехвърля 20% от тях на Рамко България.
Аншуц овърсийз корпорейшън е част от огромната империя на Филип Аншуц - мултимилиардер, който според класациите за лично богатство през 1998 г. заемаше четвърто място в САЩ. Освен в енергетиката Филип Аншуц притежава и огромни компании в железопътния транспорт и телекомуникациите.
Рамко България пък е дъщерно дружество на регистрираната в Абърдийн, Шотландия, Рамко енерджи. Преди три години шотландската компания закупи друга фирма от Албиона - MMS (Марийн Меркантайл Секюритийз), чийто български клон имаше издадено разрешение да търси и проучва нефт и газ в блок I-91 Шабла от черноморския ни шелф. В края на лятото на 1999 г. Рамко България направи първия си сондаж в блока, но не откри нищо и окончателно се отказа от работи в шелфа.
Рамко енерджи обаче реши да инвестира у нас отново в търсенето на нефт и газ, но този път на сушата. Неотдавна тя подаде заявление в Министерството на околната среда и водите за разрешение за търсене и проучване в един огромен блок, включващ големи територии от Североизточна България, Предбалкана и Стара планина с площ над 5 хил. кв. километра (за подробности виж в. БАНКЕРЪ, бр. 19 от 12 май 2001 г.). Управителят на Рамко България Евгений Георгиев изрази надежда, че най-сетне инвестиционните усилия на компанията, които вече надхвърлят няколко милиона долара, ще бъдат възнаградени. Според предвиждания на геолозите и двата блока, в които ще работи Рамко, съдържат сериозни количества нефт или газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във