Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РАМКО ОТНОВО СЕ ОПИТВА ДА НИ НАПРАВИ КУВЕЙТЦИ

Рамко България е подала в Министерството на околната среда и водите заявление за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в Североизточна България. Това съобщи специално за в. БАНКЕРЪ управителят на Рамко Евгений Георгиев. Регистрираната у нас фирма е 100% собственост на английската петролна компания Рамко енерджи (Ramco Еnergy). Българският й клон е посочил параметрите на огромен терен, намиращ се на сушата, чиито граници се очертават от линията Омуртаг - Котел на запад, Старо Оряхово на изток, Търговище на север и Сунгурларе на юг. Теренът обхваща част от Стара планина, Предбалкана и Мизийската платформа. Площта му е над 5 хил. кв. километра.
Според геолози изборът на Рамко България е правилен. Точно преди десет години, по време на първия в Източна Европа международен търг за търсене и проучване на нефт и газ, проведен от тогавашния Комитет по геология и минерални ресурси, на посочената сега територия бяха определени два терена - IХ и Х. Тогава към терен IХ не бе проявен интерес, а за Х кандидатства и го спечели Бритиш газ. Тя обаче съсредоточи усилията си към изследване на шелфа, където за три сондажа вложи над 35 млн. щ. долара, но не постигна очакваните резултати и се оттегли.
Като се изключат някои епизодични сеизмични проучвания и сондажи, избраният от Рамко терен е почти неизследван. Въпреки това той се определя като изключително перспективен. Малкото направени досега проучвания показват, че има основание да се очакват значителни залежи. Ако във фиксираните две изключително интересни геоложки структури се установи, че има нефт или газ, находището би задоволило с въглеводороди България за години напред. Оптимистичните очаквания се засилват и поради намиращото се в източната част на терена изчерпано вече Старооряховско газово находище.
Независимо че е определила границите на блока и е дала първа заявлението в МОСВ, Рамко България не може да е сигурна, че ще го разработва, поясни Евгений Георгиев. Съгласно Закона за подземните богатства екоминистерството ще трябва да обяви международен търг за очертания терен. А в случай че не се явят други кандидати, министерството ще преговаря с Рамко по условията, при които ще й бъде издадено разрешението. Естествено най-трудната част от преговорите ще е определянето на задължителната работна програма, която включва изпълнението на определен обем проучвания с краен срок. Неизпълнението й се санкционира от екоминистерството със сериозни глоби. Предполага се, че търгът да бъде обявен в най-скоро време, а победителят ще стане ясен най-късно през есента.
От 5 до 18 август 1999 г. Рамко сондира с наета украинска плаваща платформа структурата Тангра-1, намираща се в черноморския шелф на 12 км източно от Тюленово. Независимо от многогодишните проучвания и вложените над 1.5 млн. щ. долара, нефт така и не бе открит. Както изглежда обаче, неуспехът и загубите не са отчаяли компанията майка Рамко енерджи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във