Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РАМАДАНЪТ ПРОВАЛИ ПРОДАЖБАТА НА ЧАВДАР

Въпреки закупените два меморандума за продажбата на основното производство на ботевградския автобусен завод Чавдар ЕАД, оферти не бяха подадени. Както научи в.БАНКЕРЪ, в последния ден на процедурата (28 ноември) в Министерството на икономиката е получено писмо от най-сериозния кандидат - фирма на бизнесмена от Саудитска Арабия Абдула Салех Мохамед Ал-хауаз. В него той обяснява, че в момента е затруднен да участва в наддаването заради започналия в понеделник (27 ноември) мюсюлмански празник Рамадан. Това означавало, че Ал-хауаз няма да е в състояние да анализира състоянието на основното производство на ботевградския завод поне до 26 декември, когато е последният ден от религиозните тържества. Затова саудитският потенциален инвеститор моли процедурата по продажбата да бъде отложена до началото на януари 2001 година.


Срокът няма да се удължава, а направо ще се премине към нова процедура, заяви за в. БАНКЕРЪ ликвидаторът на Чавдар Николай Николов. Сега предстои да се направи нова оценка на непродадените активи и едва след това ще се обяви ново набиране на оферти за обособената част на дружеството.


Всъщност пробив при първата процедура бе направен единствено за продажбата на някои автомобили. На 9 ноември бяха подписани договорите за продажбата на 26 автобуса и камиони за общо 133 858 лева. Кандидати за почивните бази на Чавдар в Шкорпиловци и близкото до Ботевград с. Рашково нямаше заради твърде високите начални цени на обектите.


За цеха за шасита пък беше подадена само една оферта. Кандидатът е местната фирма Ей-Джи-Ем ООД със съдружници Георги Андреев и Георги Георгиев. Преговорите с купувача още не са приключили, като последните разговори се водиха в петък (1 декември). Предварителните очаквания на ликвидатора Николов бяха, че оферта ще подаде и известната италианска компания Медиконф, която в продължение на месеци изявяваше желание да изгради шивашки цех. Очевидно обаче италианците са се отказали в последния момент.


По-голямата беда е, че основното производство на Чавдар увисна непродадено по религиозни причини. И на гърба на предприятието все още тежат дългове за 18 млн. лева. Слабият интерес обаче подсказва, че не е сигурно дали борчовете ще бъдат покрити от парите, получени от разпродажбата на активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във