Банкеръ Daily

Сдружение и риболовен клуб "Балканка":

Районът около река Вит е пред екокатастрофа заради строителството на "Хемус"

Фирмата, която строи АМ "Хемус", вади незаконно баластра от река Вит. Районът е пред екокатастрофа, предупреди инж. Димитър Куманов от Сдружение и риболовен клуб "Балканка".

Проверка на сдружението по сигнал на граждани е установила, че голям участък от реката е превърнат в лунен пейзаж - разкопано е, изсечени са крайбрежните гори, включително дърветата по бреговете на реката.

"Тяхната основна цел е да пазят брега от ерозия, реката да не го отнася. Цялото нещо е разорано. Има камиони, пълни с речна баластра. Тотално десортиран материал, т.е. от пясък до камъни до 50-60 см натоварени и пътуват в посока насипа на автомагистрала "Хемус" под моста на Боаза. Всичко това е абсолютно забранено", обясни Куманов.

Той съобщи, че идния уикенд ще се проведе протест на мястото. Ще бъде изпратен и сигнал в Европейската комисия. 

От екоминистерството казват пред БНР, че на 14 ноември в Басейнова дирекция, Дунавски район, по телефона е получен сигнал от Димитър Куманов - представител на Сдружение "Балканка", за изземане на баластра от река Вит над село Торос, местност "Боаза". Своевременно е сформиран екип от представители на Басейнова дирекция и РИОСВ и е извършена проверка. В момента на проверката на място, в присъствието на Куманов, е констатирано, че в реката няма техника и не се извършват дейности с изземане на баластра от водния обект. Не са констатирани нарушения, изискващи действия от компетентността на Басейновата дирекция. Предвид твърденията за добив на баластра, Басейнова дирекция ще информира кмета на съответната община, допълнително ще информира и прокуратурата за случая с оглед предприемане на действия по преценка.

При заснемане на репортаж от една от националните телевизии в района са засечени камиони. Камионите изчезват в момента, в който виждат, че ги снимат. От Агенция "Пътна инфраструктура" обясняват, че към момента нямат получени сигнали и няма какво да направят. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във