Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Раянеър" се присъедини към клуба на най-големите замърсители

Нискотарифният авиопревозвач "Раянеър" се присъедини към 10-те компании, замърсяващи най-много с въглероден диоксид, съобщават изданието "Euractiv". Ново изследване показва, че авиокомпанията замърсява повече дори от въглищните централи, като ги изместила от подреждането за Европа. 

В своеобразната класация Германия допринася със седем въглищни централи, а най-големият замърсител е Полша с централата в градчето Белхатов.

Като цяло се отчита понижение на въглеродните емисии с 3.9% спрямо миналата година - благодарение на ограничаването на ползването на въглища. Авиосекторът обаче продължава тенденцията да бълва все повече вредни емисии на годишна база - увеличението за 2018 г. е 4.9%, за 2017 - 4.5 на сто, а за 2016 г. - с 8 процента. 

Организация за екологично чист транспорт и околна среда заяви, че "Раянеър" се е превърнал в еквивалент на въглищата. "Тази тенденция ще продължи, докато Европа не осъзнае, че този необлагороден и недостатъчно регулиран сектор трябва да бъде приведен в съответствие с правилата", се казва в позиция на организацията. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във