Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РАФИНЕРИЯТА Е ГОТОВА ДА ПРОИЗВЕЖДА САМО БЕЗОЛОВНИ БЕНЗИНИ

Владимир Ракитский, изпълнителен директор на ЛУКойл Нефтохим Бургас, пред в. БАНКЕРЪ


Г-н Ракитский, как оценявате развитието на рафинерията година и половина след приватизирането й?
- Като изключително добро. Нефтохим е най-голямата рафинерия на Балканския полуостров и ще продължи да се развива успешно. През миналата година реализирахме печалба от 51 млн. долара. С Министерството на финансите подписахме споразумение, според което всички стари задължения към бюджета на България ще бъдат изчистени до юли 2002 година. Вече сме изплатили 80 млн. долара от тях. Запазихме 8500 работни места в комбината и започнахме реализирането на мащабна екологична програма. Предвиждаме през 2001-а увеличаване на преработката на нефт до 7.7 млн. т годишно, както и нарастване на износа. Досега разполагаме с 15 бензиностанции, до края на годината ще изградим още 20.

Ще изпълните ли инвестиционната програма, залегнала в приватизационния договор?
- Да, изцяло. Общите вложения за четиригодишния период ще достигнат 268 млн. долара. През миналата година инвестирахме 40 млн. долара, а през тази ще вложим 50 млн. долара. Освен това ще бъдат отпуснати и 150 млн. долара за реконструкция на рафинерията.

Кога ще преминете към производството само на безоловни бензини, както се предвижда в правителствената програма?
- Ние и сега сме готови технологично да произвеждаме само безоловен бензин, но въпросът не зависи единствено от нас. Дали сме нашите предложения в Министерството на околната среда и водите и в Министерството на икономиката за намаляване наполовина на акцизите на сега произвеждания А-95 H и новоразработващия се А-98 H. След като се извършват съответните разчети за влиянието на подобно решение върху бюджета, то ще може да бъде гласувано. Едва тогава на българския пазар ще се продават само безоловни бензини.

Върви ли изпълнението на проекта за реконструкция на инсталацията каталитичен реформинг?
- Според инвестиционната ни програма в реконструкцията на тази инсталация трябва да бъдат вложени над 20 млн. долара. Надяваме се след модернизацията производителността й да се увеличи с над 30 процента. Това ще ни позволи да получаваме по-големи количества безоловни бензини. Част от получения продукт може да се използва и като суровина за производство на ароматни въглеводороди.

Бихте ли посочили все пак някакви срокове за завършването на този процес?
- Ние подписахме договор с американската компания ЮОуПи (UOP) за базовата разработка на проекта за реконструкция на инсталацията и тя ще бъде готова до юли тази година. Освен това сме поръчали необходимото оборудване. Планираме да приключим изцяло през първата половина на 2002 година.

Ще участва ли ЛУКойл Нефтохим в изграждането на нефтопровода Бургас - Александруполис?
- Наши експерти извършват геоложки проучвания по трасето на проекта на територията на България. Въпросът трябва обаче да се реши на междуправителствено равнище и тогава ще преценим как да участваме.


Разговора води Стоимен Чакалов

Facebook logo
Бъдете с нас и във