Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Радвам се, че влизам в съда, заяви Николай Малинов в Москва

Лидерът на "Русофили" Николай Малинов е в Москва, за да проведе редица срещи.

Щом ще играем на карти, добре. Ще видим на какво ще заложат. Всичко, което имат, са едни голи обвинения, без нито един факт. Аз никога през живота си не съм имал достъп до секретна информация, за да мога да я получа отнякъде и някому да я предам. Моите позиции винаги са били публични. Пред всички медии, след като излязох от затвора, заявиха, че ще продължа да правя това, което правя. И съм категоричен, че това е правилно за България", заяви председателят на движение „Русофили" Николай Малинов в интервю за Нова телевизия.

Специализираната прокуратура съобщи на 23 юни, че е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт за шпионаж срещу Николай Малинов, председател на движение "Русофили". Съобщава се, че обвинението е срещу "лидер на политическа партия, за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна". 

Малинов е в Москва, за да проведе редица срещи.  "В момента съм в хотела си в центъра в Москва. Ще се видя с ръководителя на четвърти отдел във Външно министерство и отговаря за Балканите, както и със сенатор Климов. С него ще обсъдим нашето партийно сътрудничество. След това ще се видя с директора на департамента „Външна политика” към Кремъл. Вечерта ще вечерям с Гавраилов и Бабурин”, обясни лидерът на „Русофили”.

Според него фактът, че "Двуглав орел" е неправителствена организация и в световното право би се създало прецедент. "Да шпионираш в ползва на неправителствена организация - такова дело ще има за пръв път в света. В България е имало подобно дело през далечната 1978 година и не е успяло. Институтът за стратегически изследвания на Владимир Путин се занимава официално с анализи на обстановката по цял свят. Аз се радвам, че влизам в съда", заяви лидерът на "Русофили".

Шпионският скандал с Николай Малинов е от септември 2019. г Разследващите съобщиха, че са открили негова докладна записка, в която подробно описва как геополитическата ориентация на България може да променена от прозападна на проруска. Имало и конкретни стъпки как да стане това. 

Малко след като бе арестуван и пуснат под гаранция, Малинов бе в Москва, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. Съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция.

През 2020 г. председателят на "Русофили" основа политическата партия "Възраждане за отечеството", която той определя като русофилска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във