Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Радосвет Радев за завода на VW: Имаме конкурентно предимство пред Сърбия и Турция

За тези 30 години България се различаваше изключително много от всички европейски страни, включително и от бившите социалистически страни, по простата причина, че имаше своя собствен преход. България е единствената държава, която беше обявила мораториум по външния си дълг, на практика държава във фалит в началото на 90-те години. България е единствената икономика, която позна освен мутрите, мутренските времена, рекетьорските времена (може би нещо подобно се случи в Русия), последвано от чудовищна хиперинфлация, разграбване на банкова система. Ако има някаква стабилизация след приемането ни в ЕС преди 12 години, тя не успя да постигне нещо повече от стабилизация и то стабилизация към ниските доходи, ниските нива на обществено благополучие

Това заяви председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Според него, в основата на недостатъчно бързото икономическо развитие на страната ни стои грешната философия, заложена в първите години на т.нар. Преход у нас, а именно поставянето на евтината работна ръка като ключово конкурентно предимство за привличане на инвеститори. "Получава се порочен кръг – ниските работни заплати привличат нисък клас инвеститори“, коментира Радосвет Радев.

По думите му българската икономика в момента е конкурентоспособна единствено заради ниските работни заплати и ниските енергийни цени, което вече започва да се променя, заради проблемите с човешките ресурси и с цените на енергията за промишлени цели. "За някои производства енергийните цени в Гърция, например, са по-добри отколкото в България. Така че вече и това конкурентно предимство започваме да го губим“, каза председателят на БСК.

По повод възможността за откриване на нов завод на "Фолксваген" у нас Радев смята, че България има изключително големи конкурентни предимства от Сърбия или от Турция, специално за тази инвестиция

"Това е едно от малкото хубави неща, които ще се случат, но то не променя по никакъв начин картинката", каза още Радев.

Според Радосвет Радев, безработица в България практически няма, напротив – има остър дефицит на работници в почти всички сфери и професии.

"Има няколко региона с по-висока безработица, но тя е свързана преди всичко с образователното ниво на работната сила там. В по-голямата част на страната практически безработица няма, тя е силно занижена и вече отива под санитарното ниво, което е здравословно за нормалното функциониране на икономиката“, смята Радосвет Радев. Той даде примери за привличане на работници от други държави от ЕС, което показва, че не нивото на възнагражденията е единствено определящо в процеса на търсене и предлагане на заетост. „В строителството в Южна България се появиха гръцки работници. Познавам компании, в които работят американци и получават повече, отколкото биха получавали в САЩ“, сподели председателят на БСК.

Той добави, че във високите технологии недостигът на кадри е видим, а уж се стремим към Икономика 4.0. Според него, вече има, макари и плахи, но успешни примери и у нас за развитие на високотехнологични производства. "Тази революция се случва у нас, благодарение на това, че управляващите още не са се усетили да въведат свръхрегулации“, допълни Радосвет Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във