Банкеръ Daily

Работодателите:

Радикална промяна в данъчната система ще прогони инвеститорите

Във връзка със зачестилите политически изказвания относно промяна на политиката по доходите, обвързвана с промяна на данъчната система, представителните на национално равнище организации на работодателите Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара, Търговско-промишлената палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците, подкрепят настоящата данъчна система, която е изготвена така, че да осигурява предвидими условия за извършването на стопанска дейност в страната.

"Работодателите са изказвали многократно позиции за намаляване на общата данъчна тежест за бизнеса и гражданите в подкрепа на икономическия растеж и работните места, но след провеждане на задълбочен и отговорен обществен и е експертен дебат.  В тази връзка всяка радикална промяна в системата би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите", се казва в позиция на бизнеса.

Според работодателите именно по тази причина налагането на каквито и да е промени в данъчната система, особено след като е доказала своята адекватност посредством непрекъснатото подобряване на събираемостта и изпълнението на приходната част на бюджета, следва да бъде избягвано.

Премиерът Бойко Борисов също смята, че промяната на данъците и ДДС е абсолютна грешка, но свалянето на ДДС-то за ресторантьорите на 9 % е било политическо решение.

"Аз също като Горанов съм убеден, че пипането на ДДС е грешка. Нямам колебания и когато Горанов и Менда Стоянова ми казаха, аз им отвърнах, че мога да поема тази политическа отговорност  и грешка до края на 2021 - намаляването за ресторантите и хотелиерите", каза той.

Финансовият министър пък на свой ред обясни, че разбира позицията на Борисов, тъй като не може само една партия в лицето на ГЕРБ да мисли за бюджета и винаги да планира години напред и затова да има толкова рестриктивна финансова политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във