Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Радев: Приключи практиката да се договарят танкери газ без търг

От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери газ без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената. Това заяви пред репортери президентът Румен Радев. "Булгаргаз" обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ. И то три вида: краткосрочен - до края на тази година, средносрочен - за цялата 2023 г. и дългосрочен - за десет години от началото на 2024 г. Така се прави", изтъкна той. По думите му само така може да се постигнат диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната, "Да се търсят решения не месец за месец, както досега. А стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе и на цените", допълни държавният глава.

Президентът поздрави служебния кабинет за "енергичната работа" и сключения договор с "Газтрейд" за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис. "Продължават усилията и за решаване на най-тежкия проблем - осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година. Много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени", посочи Радев. Той се надява, че интерконекторът с Гърция ще бъде приключен в срок. На въпрос дали зимата е гарантирана, държавният глава отговори: "Зависи много от това дали ще се намерят слотове за втечнен газ. Това е най-големият проблем."

Той коментира и темата за предстоящите предсрочни избори на 2 октомври и подчерта, че е важно да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламент и да се излъчи стабилно и устойчиво правителство. "И служебният кабинет, и Централната избирателна комисия правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване, с откритост към всички партии, организации и експерти, с пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот", каза Румен Радев.

Президентът е на посещение в Севлиево, където участва в церемонията по разширяване на производствената база на завод за модерно оборудване за високо напрежение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във