Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Радев е домакин на среща на върха на инициативата "Три морета"

На 8 и на 9 юли в Националния дворец на културата в София ще се състои шестата Среща на върха на Инициативата "Три морета", домакин на която е президентът Румен Радев. В рамките на събитието ще се проведе бизнес форум, в който ще участват над 400 представители на българския и чуждестранния бизнес.

Инициативата „Три морета“ обединява дванадесет държави-членки на Европейския съюз –  България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чешката република, Словашката република, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния. Инициативата има за цел да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа. Партньори на инициативата са Съединените американски щати, Федерална република Германия и Европейската комисия.

В тазгодишната среща на върха освен държавните глави, ще участват и висши представители на изпълнителните власти на държави участнички в Инициативата и представители на международни институции.

На 8 юли ще бъде открит Бизнес форумът, който се провежда в рамките на Инициативата „Три морета“. От 13:30 часа ще започне церемонията по официалното посрещане на държавните глави, правителствените ръководители и ръководителите на делегации от президента Румен Радев.

В 15:00 часа ще се състои официалното откриване на Бизнес форума. Приветствие към участниците ще произнесе служебният министър на икономиката Кирил Петков.

От 15:10 до 17:00 часа ще се проведе Президентският панел в рамките на Бизнес форума на тема „Инициативата „Три морета“: Път към интелигентен и всеобхватен икономически растеж“.

В Панела на най-високо равнище ще вземат участие ръководителите на делегации, сред които президентите на България, на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Естония Керсти Калюлайд, на Латвия Егилс Левитс, на Полша Анджей Дуда, на Словения Борут Пахор, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, заместник-министър председателите на Чешката република Карел Хавличек и на Словашката република Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Република Австрия Петер Лаунски-Тийфентал. Участник в дискусията ще бъде и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Очаква се видео приветствие да произнесе държавният глава на САЩ Джоузеф Байдън. Гост на инициативата тази година е президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу. Чрез видео обръщение в президентския панел на Бизнес форума ще се включи и президентът на Литва Гитанас Науседа.

На 9 юли ще се проведе шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“. В 09:30 часа Срещата ще бъде открита от държавния глава Румен Радев. От 09.35 до 11.35 часа ще се проведе Президентският панел в рамките на Срещата на върха на тема „Инициативата „Три морета“: Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа“.

Към Срещата на върха на Инициативата на 9 юли ще се присъединят президентите на Унгария Янош Адер, на Литва Гитанас Науседа, на Румъния Клаус Йоханис и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

В 11.45 часа ще започне пресконференцията и ще се състои церемонията по предаването на флага на Инициативата „Три морета“ на следващата държава домакин на форума.

В 12.25 часа ще бъде валидирана пощенска марка по случай българското домакинство на Инициативата „Три морета“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във