Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Радан Кънев недоволен, че Борисов го намесва в "провал" с магистрала "Струма"

Евродепутатът Радан Кънев упрекна премиера Бойко Борисов, че е намесил името му в собствения си провал да осигури и обезпечи финансово проекта за автомагистрала "Струма". Позицията на Кънев е в отговор на медийни публикации, според които той е "предал България", прокарвайки петиция в Европейския парламент срещу строежа на аутобана в района на Кресненското дефиле. 

"В Европейския парламент има петиция от местни хора в Кресна, но нито аз ги познавам, нито те са ме търсили. Петицията не засяга околната среда, а призовава за защита на дребния бизнес – тема, която е важна и чувствителна за нас от център-дясното. В интерес на България е тази петиция да бъде разгледана бързо, за да бъде дадена правна сигурност за труда на предприемчивите български граждани", казва Кънев в позицията си. 

Евродепутатът подчертава, че петициите в Европейския парламент не могат да спрат одобрен проект, но проблемът със "Струма" е, че не е одобрен. Кънев уточнява, че Европейската комисия каза на Борисов, че с АМ "Струма" проблемите не са само с екологията - оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) не отговаря на проекта, завишаването на разходите по проекта създават съмнение за злоупотреба с финансовите средства, както и че безопасността на водачите и пътниците не е гарантирана, дори напротив.

"Ясно е, че Борисов не може да преглътне и това, че разобличих тайните им схеми да се сговорят за данък върху самолетните билети с държави, които имат обратен на българския интерес. Нека свиква - това ми е работата. Да разобличавам и критикувам глупави и вредни решения. И да предлагам и налагам разумни и конструктивни алтернативи. Вместо да отговори на проблемите и въпросите, Борисов създава фалшиви новини, заблуждава българските граждани и търси изкупителна жертва, която да е виновна за собствената му управленска немощ...", казва още в позицията си Радан Кънев.

Както "Банкеръ" съобщи, че преди дни бе определен изпълнител на обществената поръчка за строителството през Кресненското дефиле. Става дума за ДЗЗД "АПП ЛОТ 3.2.1", в който участват  "ГРОМА ХОЛД“ ЕООД (бивша "Агромах"), „ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА“ АД, „ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО – БЛАГОЕВГРАД“ АД, „ПЪТПРОЕКТ“ ЕООД и „ВАХОСТАВ-СК“ а.с.

Точната сума, оферирана от "Грома Холд", е 599 999 903.90 лв. с ДДС, което означава, че всеки километър от платното ще струва на българските и европейските данъкоплатци по 45,45 милиона лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във