Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Радан Кънев иска от Еврокомисията подкрепа за малкия и средния бизнес

Евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и негови колеги, представители на различни парламентарни групи и държави, поискаха от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да гарантира мерките за подкрепа към средния, малкия и семейния бизнес.

Депутатите настояват Еврокомисията да предложи спешно задължителна рамка за подкрепа на европейските малки и средни предприятия, семейните фирми и самонаетите лица. Също така и да гарантира финансовата помощ от бюджета на ЕС и инвестиционната инициатива чрез общ базов стандарт за подкрепа на засегнатите фирми и семейства, който да се прилага от държавите членки.

В писмо до Фон дер Лайен представителите на Европарламента приветстват обявените на 13 март от комисията Европейски координирани мерки в отговор на коронавируса. Те обаче изразяват и своята загриженост за потенциалните рискове и пречки помощта да стигне до всички засегнати фирми и самонаети лица. Според тях  финансовата, в това число и фискална подкрепа, може да не бъде усвоена от малките и средни предприятия, които не функционират заради наложени административни мерки за борба с COVID-19. Предоставената помощ е възможно да не обхване някои засегнати групи като самонаети лица и семейни предприятия. Съществува и риск от недостатъчен административен капацитет на регулаторните органи.

"Важно е мерките, осигурени със средства от ЕС, да отговорят на очакванията и нуждите на засегнатите групи. Малките и средни предприятия, самостоятелно заетите и семейните предприятия гледат с надежда към институциите на ЕС. Затова следва Европейската комисия да гарантира, че финансирането се разпределя по справедлив и ефективен начин", подчертават Радан Кънев и колегите му.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във