Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Радан Кънев: България няма силни амбиции за енергийния преход

Евродепутатът Радан Кънев.

Тези дни въпросът е един - ще има ли правителство, излъчено от 46 Народно събрание? И този въпрос е наистина изключително важен. Важен е преди всичко защото новият парламент и новото правителство имат две спешни, неотложни и определящи за развитието на нацията през следващите десетилетия задачи, коментира евродепутатът Радан Кънев.

"Окончателно оформяне, договаряне с Европейската комисия и най-вече - изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост и приемане и защита на националната позиция законодателството по прилагане на Зелената сделка. Служебният кабинет публикува своя окончателен вариант на Националния план. Тази версия е значително подобрение на "плана Дончев", приет от кабинета Борисов. Прогрес има почти във всеки елемент на плана - разпределение на средствата по политики, връзка с националния бюджет и еврофондовете, конкретизация на политиките и проектите и най-вече - съответствие с политиките и приоритетите, заложени в Европейския план "Ново поколение ЕС", коментира Кънев на страницата си във Фейсбук.

Според него, въпреки това, в областта на енергийния преход и този план не е достатъчно амбициозен и не залага най-важната цел - България да се превърне, вместо в жертва на климатичните политики, в лидер на енергетиката от 21 век, и особено в образователните и научни политики, свързани с прехода. В голяма степен това се дължи на факта, че правителството е обвързано с решения на 44 НС, които блокират развитието на енергетиката и ни обричат отново на "опашкарска" позиция. Друга причина е продължаващата плахост да се търси партньорство с бизнеса и съвместни проекти на държавата и бизнеса за наистина водещи, лидерски технологии, каквито са невъзможни с капацитета единствено на държавните фирми и администрацията.

"Пример в тази насока е проектът за изграждане на нова държавна парогазова мегаелектроцентрала. Самите автори на проекта оценяват трудността на такъв проект да получи грантове от NextGenerationEU и да бъде част от финансирането за зелен преход. Съответно - да бъде дългосрочно печеливш проект, а не нова черна дупка за субсидии. Решението тук е в търсене на много по-иновативна технология, с използване на пълния потенциал на държавата, университетите и частния енергиен и финансов сектор", обясни евродепутатът. 

Той подчерта, че пакетът "Готови за %%", който предвижда намаляване на вредните емисии с 55% до 2030 г., беше посрещнат от служебното правителство с предварителна резерва (заглавията - 6 или 7 държави, сред тях и България, отхвърлят новото климатично законодателство).

Тук трябва първо да е ясно, че става дума за законодателна инициатива, а не за приети актове. Тепърва Европейският парламент ще направи множество изменения на предложените актове, а едва след това ще започне най-важната част от законодателния процес - съгласуването с националните правителства в Съвета.

"Позицията на българското правителство е може би оправдана (макар аз да не я приветствам) с оглед на цитираните решения на 44 НС, както и с някои твърде рискови и технологично необосновани предложения на ЕК, които носят много голям социален риск за увеличаване на неравенствата. Най-важното обаче е България да излезе от пасивния образ на жертва на далечни, "Брюкселски" решения. Да оцени внимателно целия пакет и да прецени ползите и рисковете за българските граждани и българската икономика от отделните му елементи. Съответно - всичките 17 български евродепутати, или поне мнозина от нас, да имаме по възможност обща позиция при гласуванията в ЕП и да търсим съюзници сред другите колеги в парламентарните си групи", каза Радан Кънев..

Дебатът по тези решения тепърва започва, в т.ч. и необходимият дебат в българското общество, в който бизнесът и синдикатите значително изпреварват политиците.

"Без да подценявам другите спешни задачи на 46 НС, и преди всичко - нашия в Демократична България свръхприоритет за съдебна и институционална реформа, всеки правителствен формат трябва да има пределно ясни и вътрешно съгласувани позиции по Националния план и по политиките за борба с промените в климата. Без такива позиции, всяко управление ще бъде безотговорно пред гражданите и безпомощно в дебата в рамките на ЕС", допълни евродепутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във