Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Радан Кънев: Борисов харчи абсурдни 300 млн. лева за общините, вместо за здраве и бизнеса

Официалните данни на НСИ показват, че през последните седмици на ноември смъртността в България има над 100% ръст спрямо съответните седмици на 2019 г. Всеки ден губим 400 българи повече от средното за предходни години. Или за два дни жертвите са колкото жертвите от ПТП за една цяла година, коментира българският евродепутат Радан Кънев.

"Това е трагедия без аналог в ЕС от началото на пандемията. В тази ситуация, кабинетът разпределя бюджетни "излишъци" от около 300 милиона лева за "реализиране на значими общински проекти" - показни предизборни разходи. Това поведение е абсурдно. Всяка стотинка от парите на данъкоплатците трябва да бъде инвестирана в комбинация от здравни и икономически мерки за облекчаване и преодоляване на пандемията и катастрофалните й икономически последици. 300 милиона са по 2000 лв. за 150 000 малки семейни фирми, 150 000 застрашени от фалит български домакинства", казва Кънев.

Правителството започна с ударните си харчове през декември. На заседанието си на 9 декември Министерският съвет набързо разпредели по груба сметка около 460 милиона лева. Най-голям несъмнено е трансферът от държавния бюджет към общинските бюджети - над 264 млн. лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във